Лиляна Павлова пуска още 17 км от магистрала „Тракия" в петък

Лиляна Павлова пуска още 17 км от магистрала „Тракия" в петък
Министрите Ивайло Московски и Лиляна Павлова преди началото на редовното заседание на Министерски съвет, 22 август. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От Ямбол до „Петолъчката" утре пускаме още 17 километра, дясното платно в посока Бургас на автомагистрала „Тракия".

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването „Тази сутрин" на Би Ти Ви.

Тя уточни, че „Петолъчката" вече е с кръгово движение. Монтирани са 23 нови табели, които според министър Павлова ще дадат достатъчно добро указание във всички посоки.

„Добрата новина е, че от неделя изцяло движението ще става по новия магистрален участък. Тогава ще бъде пуснато и платното в посока София, което означава, че до Зимница вече ще се пътува по магистрала. С това се съкращава движението с повече от тридесет километра", подчерта министър Лиляна Павлова.

"На всяка от отбивките на новата отсечка до морето бяхме поставили 20 кошчета за боклук. Всичките до едно са откраднати. Сега сме решили да поставим 100-килограмови железобетонни кофи за боклук, та дано поне те да не бъдат задигнати от чевръстите крадци", каза министърът.

Тя поясни, че ако спазваме европейските норми, на всеки 40 км от магистралата може да има бензиностанция, което е сериозна инвестиция.

Запитана какво точно представляват оранжевите платна, опънати край новата магистрала, министърът обясни, че това са мрежи, предписани от еколозите. "Загражденията са високи 4 метра и отговарят на точно определени изисквания. Целта на еколозите беше тези мрежи да спират птиците да не се блъскат в ТИР-овете", обясни Павлова.

Тя подчерта, че се поставят и шумоизолиращи огради на местата, където магистралата минава близо до населено място. Такива защитни платна ще се поставят и в бъдеще, ако има сигнали и оплаквания от живеещите край пътя хора.

"Имаме разработен план за оценка на шума. Това е първата стъпка, след която ще търсим финансиране за реализиране на проекта. Това за в бъдеще ще бъде залагано във всеки пътностроителен план", подчерта министърът.

Проектът "Доизграждане на автомагистрала "Тракия" Лот 2, 3 и 4" се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма "Транспорт". Трасето преминава през Сливенска и Ямболска област. Стойността за изграждането на обекта е близо 134 млн. лв. с ДДС.

На въпрос как ще се развие скандалът около Морската градина във Варна, Лиляна Павлова отговори, че в момента се разработва един нов градоустройствен план, след който ще влезе пълна забрана за безразборното застрояване на гордостта на варненци.

Запитана защо 3 км от Околовръстното струват 60 млн. лв., министър Павлова отговори: "Правим пътен възел - кръстовище на три нива. Целта е да премахнем "тапата" по бул. "България". За да може и движещите се към Калотина и Околовръстното да преминават безконфликтно. Ще има и още три моста, които ще бъдат изградени. Затова цената на проекта е такава и смятам, че тя си заслужава всеки един лев от своето инвестиране", каза Лиляна Павлова.

#Лиляна Павлова #магистрала "Тракия" #министър на регионалното развитие #магистрала #Ямбол #Петолъчката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници