Корабоплаването по Дунав може да спре до дни

Корабоплаването по Дунав може да спре до дни
Според капитан Иванов допълнителни проблеми се създават и от лошата регулация на корабоплаването по река Дунав. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

До дни може напълно да бъде спряно корабоплаването по река Дунав заради продължаващото понижаване на нивото на реката, заяви капитан Иван Иванов, заместник-директорът на дирекция „Експлоатация на флота" към Параходство „Българско речно плаване".

„Изключително трудно е корабоплаването по река Дунав. Продължаващото понижение на нивото на реката образува много прагове, които затрудняват придвижването на корабите”, коментира капитан Иванов пред Дарик радио в сряда.

По думите му на места при Свищов дълбочината на реката е 180 см. Според капитана нормално разстоянието между двата града се взема за 10 часа. В момента има кораб, тръгнал в неделя от Русе и още не е стигнал до Свищов.

На много места са пратени допълнително съдове, които да претоварят товарите, за да се намали газенето. Това води до големи загуби на параходството. Според капитан Иванов допълнителни проблеми се създават и от лошата регулация на корабоплаването по река Дунав.

През изминалото денонощие нивото при Русе е спаднало с 14 см., а в следващите два дни се очаква ново понижение от 17 см.

#Свищов #Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници