Франция смъква цените на бензина с по-нисък акциз

Франция смъква цените на бензина с по-нисък акциз
Поддържането на ниски цени на горивата, които нараснаха до рекордни нива, беше ключово обещание на социалистите по време на президентските и парламентарните избори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Франция ще въведе временна мярка за намаляване на акцизите на петрола и дизела, за да смъкне цената на горивата за крайните потребители, обеща премиерът Жан-Марк Еро.

„Намалението ще бъде въведено преди установяването на постоянен механизъм за регулиране на цените на горивата," заяви Жан-Марк Еро за радио BFMTV и RMC, цитиран от АФП И БГНЕС.

Поддържането на ниски цени на горивата, които нараснаха до рекордни нива, беше ключово обещание на социалистите по време на президентските и парламентарните избори, които ги доведоха на власт по-рано тази година.

Успокояването на глобалните цени на петрола временно извадиха това обещание от политическия дневен ред, но в последните седмици цените на суровия петрол се увеличиха, което доведе и до нарастване на цените на горивата.

Това се отразява зле на потребителите, които вече изпитват трудности заради стагнацията на френската икономика.

Намаляването на акцизите върху горивата, които според правилата на ЕС държавите членки трябва да поддържат в определени граници, ще доведе до намаляване на доходите и може да накърни усилията на правителството за намаляване на бюджетния дефицит до 4,5% от БВП тази година.

#Франция #Жан-Марк Еро #петрол #дизел #акциз #БВП #Франсоа Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници