Испания хвана терористи, подготвяли атентати в Европа

Испания хвана терористи, подготвяли атентати в Европа
Министърът на вътрешните работи на Испания Хорхе Фернандес Диас. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Трима предполагаеми членове на „Ал Кайда" бяха арестувани в Испания по подозрения, че подготвяли атентат в страната или в чужбина, съобщи испанското министерство на вътрешните работи.

Арестите са извършени след едно от най-големите разследвания, водени срещу „Ал Кайда" на международно ниво, допълва министерството, цитирано от АФП.

„Има ясни улики, че задържаните мъже може би са подготвяли атентати в Испания или в чужбина", каза пред журналисти испанският министър на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас.

„Това е едно от най-големите разследвания, водено досега срещу терористичната организация „Ал Кайда" на международно ниво", подчерта министърът по повод арестите, цитиран от АФП и Дарик радио.

Той посочи, че експлозиви в количества, достатъчни да унищожат автобус, били открити в апартамент в град Линеа де ла Консепсион, в южната област Андалусия.

Двама заподозрени, родени в бивши съветски републики, за които се предполага, че са членове на „Ал Кайда" и са изключително опасни, са арестувани в провинция Сиудад Реал, южно от Мадрид, съобщи вътрешният министър. Той добави, че един от тях е важен човек в международната структура на „Ал Кайда".

Третият е задържан в Линеа де ла Консепсион. Той е с турско гражданство и е логистичен експерт на терористичната мрежа, посочи министърът, цитиран от БТА.

Цяла сутрин испански медии съобщаваха различни информации за арестите. Според в. „Паис" арестуваните били свързани с ислямистите от пакистанската групировка „Лашкар-е-Тайба", отговорна за атентатите в Мумбай през 2008 година, в които загинаха 166 и бяха ранени 300 души, посочва АФП.

Радио Кадена Сер съобщи, като се позова на полицейски източници, че тримата държали под наем апартамент в Линеа де ла Консепсион.

Според други медии тримата задържани били руснак, чеченец и турчин, което донякъде се припокрива със съобщеното от министъра.

Триото било под наблюдение от пристигането си в Испания от Франция преди месец, посочва в. „Паис". Полицията ги е заподозряла, че готвят атентат, допълва изданието.

#Ал Кайда #Испания #Хорхе Фернандес Диас #министър на вътрешните работи #Андалусия #Сиудад Реал #Мадрид #Лашкар-е-Тайба #Мумбай #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници