Уникална статуя на хетски цар откриха в Турция

Уникална статуя на хетски цар откриха в Турция
Фигурата впечатлява със своята масивност и изящество. Тя е с развяващи се посивели коси и хипнотизиращи очи, изработени от черен базалт на бял фон. Снимка: Дженифър Джексън, „Латинос поуст“
A A+ A++ A

Три хиляди години след смъртта на хетски цар, 1,5-метровата му фигура от сив базалт все още впечатлява с изработката си.

Тази почти незасегната от времето скулптура е открита в източната турска провинция Хатай от международна археологическа експедиция под ръководството на професора от Торонтския университет Тимъти Харисън, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Предполага се, че скулптурата изобразява Сапилулим – могъщ владетел на велика империя, разпростирала се на територията на днешна Мала Азия и Сирия.

Хетският цар, който тежи 1,5 тона, държи в едната си ръка клас, а в другата – копие. Тези два символа означават едновременно и войнствеността на монарха завоевател, и мирния труд на неговите поданици.

Фигурата впечатлява със своята масивност и изящество. Тя е с развяващи се посивели коси и с хипнотизиращи очи, изработени от черен базалт на бял фон.

Турският министър на културата Ертугрул Гюнай заяви, че находката ще бъде изучавана в продължение на година, преди да бъде експонирана в музея на град Хатай.

„Това е изключително рядък артефакт на цивилизация, съществувала по земите на нашия Анадол. Нито у нас, нито където и да било другаде по света има такава уникална скулптура на древните хети“, добави той.

#находка #статуя #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници