Млекопреработвателите не искат повече растителни масла в продукцията

Млекопреработвателите не искат повече растителни масла в продукцията
iNews
A A+ A++ A

Подписка за приемане на наредба, с която се забранява използването на растителни мазнини при производството на млечни продукти стартира в Луковит, където започна Третият национален събор „Млечният път на България през вековете“, предаде БНР.

Кметът на Луковит Иван Грънчаров, който е и член на Асоциацията на млекопреработвателите в България обясни необходимостта от наредбата:

"От това са заплашени и фермерите в България на първо място, защото над 60% от пазара на мляко, на сирене и кашкавала се държи от имитиращи продукти, което е изключително вредно за хората“.

В третия национален събор „Млечният път на България през вековете“ участват 40 млекопроизводители и преработватели. Организатори са Асоциацията на млекопреработвателите в България и Община Луковит, с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“. По време на събора, който ще продължи до 8 септември, млекопреработватели, млекопроизводители, производители на закваски, на машини, на хляб, вино и земеделски производители на различни видове храни ще покажат своите продукти, които посетителите ще могат да опитат.

В специална демонстрационна зона фирми от млекопреработвателния бранш ще демонстрират как се прави кисело мляко в йогуртиера и в домашни условия, как се събира сено и как се доят овце.

За най-малките посетители на събора е организирана кулинарна школа „Детски млечни вкусотии“.

В конкурса „Млечният вкус“ ще бъдат представени ястия с мляко и млечни продукти от региона на Луковит. По време на конференция ще бъде обсъдено бъдещето на млечния сектор и неговите проблеми.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници