Инвестициите в земеделието нараснали три пъти за 7 г., според Плевнелиев

Инвестициите в земеделието нараснали три пъти за 7 г., според Плевнелиев
По думите на държавния глава ръстът на вложенията в сектора е благодарение на европейските плащания по общата селскостопанска политика. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За последните 7 години инвестициите в земеделието са нараснали три пъти и знаково вървят напред, обяви президентът Росен Плевнелиев.

Той откри второто заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура, който обсъжда приоритетите в земеделието до 2020 г., предаде „Дневник“.

През 2004 г. инвестициите в аграрния сектор са били 373 млн. лева, а през 2011 г. са нараснали трикратно и достигат до 1 млрд. лева.

По думите на държавния глава ръстът на вложенията в сектора е благодарение на европейските плащания по общата селскостопанска политика.

„През 2012 г. имаме около 1 млрд. лева по линия на европейската солидарност директни инвестиции в земеделието в България, което е много сериозен резултат“, коментира Росен Плевнелиев.

Той очаква през 2014 г. директните плащания да стигнат 1,4 млрд. лева, а през 2016 г. и нататък да се стабилизират на около 1,6 млрд. лева.

Това означава, че за периода от 2004 до 2014 г. България ще отчете четирикратно увеличение на директните плащания и инвестиции.

„Работим и по други възможности за инвестиции като публично-частното партньорство“, каза президентът и допълни, че Кувейт, Катар, Русия, Китай вече са активни в България.

През 2007 г. брутната продукция на отрасъла в селското стопанство е 6,5 млрд. лева, през 2011 г. е 8,5 млрд. лева. Земеделието е приоритетен отрасъл не само за България, но и за Европа - бюджетът за общата селскостопанска политика е 387 млрд. евро за земеделие за седемгодишен период.

Росен Плевнелиев посочи още, че износът на земеделска продукция е 1,6 млрд. долара през 2007 г., а през 2011 г. бележи сериозен ръст и вече е 4-5 млрд. долара.

По думите му вносът също се увеличава, но не толкова драматично, колкото износът - от 1,8 млрд. долара през 2007 г. на 3,1 млрд. долара през миналата година.

#Росен Плевнелиев #земеделие #инвестиции #президент #Китай #Русия #Кувейт #Катар #износ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници