Ковачева, Велчев и ВСС нищиха натовареността на съдиите

Ковачева, Велчев и ВСС нищиха натовареността на съдиите
Според Велчев членовете на ВСС все пак трябва да помислят заедно как да помогнат на следващия състав на съвета да реши проблема с натовареността на магистратите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Натовареността на съдиите в България беше централна тема на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в понеделник, 16 юли.

„Не знаем каква е истинската картина на огромната натовареност в съдебната власт“, заяви главният прокурор Борис Велчев, цитиран от БГНЕС.

„Не можем да набележим конкретни стратегически мерки, които да предприемем, защото изтича мандатът на ВСС“, отбеляза главният прокурор по време на извънредното заседание на съвета в понеделник, 16 юли.

Според Велчев членовете на ВСС все пак трябва да помислят заедно как да помогнат на следващия състав на съвета да реши проблема с натовареността на магистратите.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева пък предложи да се направи справка за цялостната дисциплинарна практика на съвета за последните 4 години, която да бъде анализирана и да бъдат предложени конкретни мерки с конкретни срокове.

„Дебатът трябва да се фокусира върху конкретните краткосрочни и дългосрочни мерки, които трябва да се предприемат“, убедена е Ковачева.

„Съдиите работят в много трудни условия и сигналът, който трябва да изпратим, е, че поздравяваме всички съдии, които успяват да напишат в срок своите дела. Те работят извънредно, ужасно натоварени са, работят много и в почивните дни, и в празничните, за да бъде удовлетворено усещането за справедливост към гражданите. Изключителен респект изпитвам към всички, които все пак успяват да изпълняват своите професионални и етични задължения“, каза още министърът.

Въпреки че членовете на ВСС по закон нямат право да коментират в детайли случая с наказанието на съдия Мирослава Тодорова, тъй като то все още не е влязло в сила, нейното име често се споменаваше по време на днешното заседание.

Председателят на етичната комисия към ВСС Цони Цонев отбеляза, че в дисциплинарната си практика този съдебен съвет няма друг такъв случай като този на Мирослава Тодорова, защото само тя е наказана два пъти за едно и също нарушение.

Той припомни, че тя беше наказана в началото на тази година с намаляване на заплата с 15% за срок от 2 години също за забавяне на дела.

Според друг член на ВСС - Иван Колев, Мирослава Тодорова не може да си организира добре работата като съдия и това е довело до забавяне на мотивите по някои дела.

Той е един от тези, които категорично подкрепиха предложението Тодорова да бъде наказана с дисциплинарно уволнение.

„Съдиите във ВКС имат по 300 дела, а Тодорова не е имала повече от 260 на година“, отбеляза Колев и изнесе данни за натовареността на съдия Мирослава Тодорова.

„През 2005 г. тя е разгледала 254 дела, през 2006 г. тя има 12 дела, през 2007 г. е имала две дела, през 2008 г. има 178, през 2009 г. има 250 наказателни дела. През 2010 г. тя има 218 наказателни дела“, обясни той.

Колев изтъкна, че докато е преподавала в Националния институт на правосъдието, тя не е получавала нови дела.

Колев призна, че познава Тодорова много добре, и подчерта, че тя е един добър професионалист, но „явно е човек, който не може да си организира добре съдийската работа“.

Председателят на ВАС, който бе и административен ръководител на Тодорова, Георги Колев обясни: „Не съм предлагал никога колега за наказание. Смятам, че съдиите, достигнали до това равнище, са достатъчно отговорни към себе си“. Той не мисли, че е разумно председателят да е настойник на съдиите.

„Проблемът с натовареността на съдиите стои от 20 години и продължава да не е решен“, коментира още той.

#Висшия съдебен съвет #ВСС #извънредно заседание #Борис Велчев #главен прокурор на България #Диана Ковачева #министър на правосъдието на България #натовареност #съдии #Мирослава Тодорова #уволнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници