Активисти искат Фандъкова да прекрати договора с "Витоша ски"

Активисти искат Фандъкова да прекрати договора с "Витоша ски"
Пожарът в резервата "Бистришко бранище", за който масово се смята, че е предизвикан умишлено, горя 6 дни. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Новоучредената гражданска инициатива "Бъдеще за Витоша" призова кмета на София Йорданка Фандъкова и Общинския съвет да развалят договора с "Витоша ски" и паркът да се стопанисва от общината.

„Варненци си искат продаденото крайбрежие, а софиянци си искат подарената Витоша," заяви на брифинг в неделя председателят на гражданската инициатива арх. Димитър Димитров, предаде БГНЕС.

„Преди дни г-жа Фандъкова заяви, че ще съди "Витоша ски", а в крайна сметка направи среща буквално на 4 очи с концесионера, без присъствието на дори един гражданин, свидетел на договарянето зад гърба на софиянци," отбеляза той.

Гражданите от новоучредената инициатива смятат, че "Витоша ски" нямат средства, за да прочистят просеките под лифтовете, затова тази работа ще я свърши държавата.

„Никой до момента не знае кой запали Партийния дом, а сега никой не знае кой запали Витоша. Последната версия е, че "извънземните сбъркали Ботунец с Бистришко Бранище, а в-к "Стършел" го каза точно - планирано безобразие"," каза арх. Димитров.

„Един професионално запален пожар и абсолютно непрофесионално загасен," добави той.

Според него е показателно, че нито един общински съветник не се е намерил на мястото на гасенето на пожара.

„2007 г. се подписва концесионен договор между "Витоша ски" и Софийска община за 8 млн. лв. за активи, чиято реална стойност е 70-80 млн. лв., са изчислили от гражданската организация. Може да се прочете какво пише там - в интерес на гражданите," отбеляза архитектът.

„Изготвен е проект, а целта - "Витоша ски" след серия процедури да може да кандидатства за кредит от 70-100 млн. евро. Една от задачите е на Витоша да се строят и обекти, но това не се случва, защото на експертния съвет скачат представители на различни организации и се записва, че проектът се приема по принцип, но една точка задължава общината да изготви цялостна устройствена схема в границите на Софийска община," обясни той.

„Договорката преди дни на кмета Фандъкова с "Витоша ски" е провокирала създаването на инициативата "Бъдеще за Витоша"," добави арх. Димитров.

Законът за местното самоуправление и местната администрация дава възможността на общинския съвет и на кмета на София основание в чл.21, т.1 да се създаде временна комисия за Витоша с широко гражданско участие и на всички заинтересовани страни, която да разгледа проблемите на Витоша и нейното бъдеще, подчертават от гражданската инициатива.

#гражданска инициатива #председател #Витоша #"Витоша ски"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници