Директорът на парк „Витоша“: Ако пожарът е умишлен, е бил организиран

Директорът на парк „Витоша“: Ако пожарът е умишлен, е бил организиран
Природата има своите механизми за възстановяване и да се надяваме, че това ще се случи бързо, каза Снежана Петрова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако пожарът в „Бистришко бранище“ на Витоша е умишлен, той е причинен с организация, убедена е Снежана Петрова, директор на Национален парк „Витоша“.

„Не намирам за себе си довода да бъде умишлен пожарът на Витоша. „Бистришко бранище“ е територия около 60 хектара, която преди 11 години беше поразена от смерч. Буквално тази природна стихия направи на клечки едни вековни смърчови дървета“, обясни Снежана Петрова пред БНР.

По думите й смерчът е направил „естествено очистване“ на територията, но при пожара са били нанесени сериозни поражения върху флората и фауната.

„Природата има своите механизми за възстановяване и да се надяваме, че това ще се случи бързо“, каза Снежана Петрова.

На въпрос как трябва да бъде стопанисван парк „Витоша“, Снежана Петрова отговори, че паркът е историята на законодателството по отношение на защитени територии в страната ни.

„Той е символ и любов за столичани и за България. Не ми харесва това, което заварих по отношение на инфраструктура, сграден фонд, гората страда и боледува“, отбеляза Снежана Петрова.

#смерч #Национален парк „Витоша“ #Снежана Петрова #Бистришко бранище #пожар #Витоша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници