ЕК предложи 30% намаляване на емисиите от автомобили до 2030 г.

ЕК предложи 30% намаляване на емисиите от автомобили до 2030 г.
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Европейската комисия предложи 30% намаляване на въглеродните емисии от автомобилите до 2030 г. в сравнение с нивата от 2021 г., като средносрочната цел е 15% до 2025 г., информира Ройтерс.

Комисията отбеляза, че е предложила процентите, за да е сигурно, че ЕС ще изпълни целите за намаляване на емисиите към Парижкото споразумение за климата и че европейската автомобилна индустрия може да запази конкурентоспособността си при производството на "чисти" автомобили.

"Европа в момента не е на правилния път", каза еврокомисарят за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

За да бъде водеща в световната промяна към електрически автомобили, Европа трябва да въведе ред в собствената си къща, добави той.

По думите му предложенията целят да доведат до промяна в настоящите тенденции в европейския автомобилен сектор, включително ниския брой продадени електрически автомобили на континента и фактът, че работните места в сектора за производство на електрически автомобили са с отлив към други части на света, особено към САЩ.

Според него целите също ще помогнат за възстановяване на доверието в европейския автомобилен отрасъл след възникналите скандали през последните години.

Предложението ни не включва конкретни квоти или мандати за някакви технологии. Предложението позволява на производителите да решат какви технологии да използват, за да изпълнят конкретните цели, поясни Канете.

Планът също ще затегне контрола и наказанията за изгорените емисии от автомобилите.

Ако производител надвиши годишните си цели, той ще трябва да плаща глоба от 95 евро на всеки грам въглеродни емисии над лимита за всяка новорегистрирана кола за дадената година.

Предложението все още трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и страните членки.

Европейската асоциация на автомобилните производители приветства предложението на ЕК, но предупреди, че 30% намаляване на емисиите до 2030 г. може да бъде "твърде предизвикателно".

Според асоциацията 20% намаляване на емисиите до 2030 г. е постижимо и е на приемлива цена.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници