МВР призова туристите да не ходят към „Бистришко бранище“

МВР призова туристите да не ходят към „Бистришко бранище“
Присъствието на туристи в тези участъци би затруднило работата на пожарникарите, горските стопани, военните и доброволците, се казва в съобщението от пресцентъра на МВР. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Туристите да избягват района на „Бистришко бранище“ през уикенда, призоваха от пожарната.

От Оперативния щаб, който ръководи действията по гасeне на пожара във Витоша над Бистрица, молят софиянци да не използват прокараните просеки като туристически пътеки.

По направените през последните два дни пътища ще се придвижват гасаческите групи и пожарната техника.

„Присъствието на туристи в тези участъци би затруднило работата на пожарникарите, горските стопани, военните и доброволците“, се казва в съобщението от пресцентъра на МВР.

„Създадените просеки за потушаването на пожара на Витоша вече ще дават по-лесен достъп до изгорелия участък, включително и на бракониери“, коментира обаче Симеон Арангелов, експерт по фауната на Природен парк „Витоша“, цитиран от БТА.

За да бъде овладяна стихията, бяха изградени общо над 8 км просеки, които са с широчина 3-4 м.

След две-три седмици, като си тръгнат пожарникарите, остава път, по който спокойно може да преминават и АТВ-та, камиони, мотори, което е предпоставка за бракониерство, опасяват се служителите на природния парк.

„Оттук нататък трябва да се мисли и достъпът до резервата да се ограничи, защото забраните за посещение няма да спрат много хора, които не действат отговорно, и това ще се отрази на популациите“, смята Симеон Арангелов.

В района на пожара в петък има около 320 души, от които 32 доброволци. Има 75 служители на Министерството на отбраната, 60 от горските стопанства и останалите са пожарникари от София-град, София-област, Пазарджик, Перник, Благоевград, Кюстендил, Монтана.

Съсредоточени са 12 автомобила, които превозват вода в района на просеките, зареждат системата и гасят пожара по периметъра и подават вода за недопускане на разпространението. В гасенето сега участва само един хеликоптер на частна фирма.

Все още не е ясна причината за възникването на пожара. В четвъртък експерти изразиха мнение, че най-вероятно той е причинен от човешка небрежност, според природозащитници обаче огънят е запален умишлено.

#Витоша #пожар #Бистришко бранище #доброволци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници