ЕС отпуска още 185 млн. евро за АЕЦ „Козлодуй“

ЕС отпуска още 185 млн. евро за АЕЦ „Козлодуй“
На България ще бъдат отпуснати допълнителни 185 млн. евро, които да подпомогнат извеждането от експлоатация на АЕЦ „Козлодуй“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз ще предостави на България допълнителни 185 млн. евро, за да затвори атомната си електроцентрала „Козлодуй“.

В четвъртък Европейската комисия предложи да осигури допълнителна помощ от ЕС в размер на 500 млн. евро за подпомагане на извеждането от експлоатация на електроцентралите в България, Литва и Словакия, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Тези средства ще допринесат за безопасното затваряне на атомните централи „Козлодуй“, „Игналина“ и „Бохунице“.

Новата финансова помощ следва да подкрепи усилията на трите държави членки, които носят пълната отговорност за ядрената безопасност, включително за финансирането на извежданията от експлоатация, смятат от ЕК.

Помощта на ЕС има за цел постигане на необратимост на процеса на извеждане от експлоатация и отстраняване на основните източници на радиационна опасност.

Предложението предвижда за България допълнителни 185 млн. евро до 2020 г., за Литва — 210 млн. евро до 2017 г., а за Словакия 105 млн. евро до 2017 г. (по цени за 2011 г.).

„В интерес на нашите граждани е тези реактори да бъдат изведени безопасно от експлоатация и никога да не бъдат пускани отново. Тази допълнителна финансова подкрепа ще помогне на трите държави членки да извършат по график изваждането на горивото и извеждането от експлоатация на въпросните ядрени реактори. Това е ясен израз на солидарност на ЕС, за който ядрената безопасност е приоритет“, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Преди да бъде предоставена финансовата подкрепа от Европейския съюз, България, Словакия и Литва ще трябва да изпълнят определени условия:

- Законодателството на ЕС относно ядрената безопасност и управлението на ядрените отпадъци трябва да бъде изцяло въведено.

- Държавите членки трябва да създадат правни рамки за своевременното натрупване на националните финансови ресурси за покриване на останалите финансови нужди. Това ще гарантира, че държавите членки ще са в състояние постепенно да поемат необходимите финансови отговорности.

- На Комисията трябва да бъдат представени подробни планове за извеждане от експлоатация. Тези планове ще бъдат основа за проследяване на усвояването на финансовата помощ от Съюза.

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ навърши 20 г. в края на август 2011 г. и експлоатационният му срок изтича през 2019 г., а този на пети блок – през 2017 г. Българското правителство засега е заявило намерението си да удължи живота на двата реактора поне до 2030–2035 г.

#АЕЦ „Козлодуй” #Европейският съюз #Европейската комисия #ЕК #ЕС #България #Литва #Словакия #реактор #атомна електроцентрала #финансова помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници