Добрев: Без зелената енергия токът щеше да поскъпне само с 5%

Добрев: Без зелената енергия токът щеше да поскъпне само с 5%
8% от 13-процентното увеличение на цената на електроенергията се дължи на зелената енергия, обясни Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако не беше зелената енергия, поскъпването на тока щеше да е едва с 5%, обяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

„8% от 13-процентното увеличение на цената на електроенергията се дължи на зелената енергия и е много важно да стане ясно на хората защо се появи тази зелена енергия в България“, подчерта Делян Добрев пред Нова телевизия.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обяви изненадващо поскъпване на цената на електроенергията с 12% от 1 юли, вместо с очакваните 10%, като оправда грешката в прогнозата с неверни изчисления за дела на зелената енергия в енергийния микс на България.

По думите му едва 5% се дължат на всичко останало - квоти за въглеродни емисии, дългосрочни договори към американските централи, всички останали разходи.

Според Делян Добрев проблемът е сложен, защото трябва да се разтрогнат дългосрочните договори с електроразпределителните дружества, с американските централи и „Софийска вода“, но тогава ще трябва да се платят неустойки.

Министърът разясни, че когато са подписвани тези договори, не е имало изискване на Европейския съюз да не се подписват такива, а сега има.

„Европейският съюз вече има законодателство, което не позволява дългосрочните договори. За съжаление, когато ние сме поели този ангажимент 2001 г., тогава е нямало такова изискване и ние наследяваме едни договори, които сега започваме да плащаме. Това е важно. Те не са плащани от 2001 г. досега, а започнахме да плащаме за тези централи миналата година“, допълни Делян Добрев.

#Делян Добрев #ток #зелена енергия #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници