Законова промяна въвежда компенсации за донорите на органи

Законова промяна въвежда компенсации за донорите на органи
Предвижда се възможност за финансово обезпечаване на наблюдението на живите донори в следтрансплантационния период. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството ще одобри въвеждането на компенсации за донорите на органи с промените в Закона за трансплантациите, които се очаква да бъдат приети в сряда.

Компенсацията ще бъдат строго ограничени до рамките на свързаните с донорството разходи и загуба на доходи, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Предвижда се възможност за финансово обезпечаване на наблюдението на живите донори в следтрансплантационния период като част от цялостната грижа за проследяване на здравословното им състояние.

„Регламентира се също изискването обменът на органи с други държави да се извършва при спазване на изискванията за качество, безопасност, проследяемост, докладване на сериозни инциденти и сериозни нежелани реакции, както и предоставяне на информацията за характеризиране на органите и донорите на органи“, се казва още в съобщението от МС.

Такъв обмен на органи ще се извършва след сключване на споразумение между Изпълнителната агенция по трансплантация и съответната държава при спазване на посочените в закона изисквания.

Разрешенията за внос и износ на органи, тъкани и клетки и на обмен на органи ще се издават от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), което ще доведе до ускоряване на процеса по издаването им.

Досега разрешенията се издаваха от министъра на здравеопазването по предложение на изпълнителния директор на ИАТ.

„Като част от цялостния процес по стимулиране на даряването на органи на ИАТ се дава възможност да финансира дейности по насърчаване на донорството и изразяване на почит и уважение към починалите донори и техните близки“, допълват още от МС.

Текстът е публикуван за обществено обсъждане в интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

#донори #ИАТ #Изпълнителна агенция по трансплантации #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници