Пожарът на Витоша под контрол, но не съвсем овладян

Пожарът на Витоша под контрол, но не съвсем овладян
Николай Николов подчерта, че горят 150 декара, което обаче не означавало, че в тези 150 декара всичко е унищожено. Снимка: МЗХ
A A+ A++ A

Гасенето на огнената стихия в местността Бистришко бранище на Витоша продължава четвърти ден, като в гасенето на пожара ще се включат 110 доброволци, 3 хеликоптера и 12 пожарни.

Все още не е ясно какво е причинило пожара, който възникна около 14:00 часа в неделя и вече е обхванал около 150 дка изсъхнали гори в района на резервата.

Близо 100 пожарникари и горски служители дежуриха през нощта в планината край София. Има значителен напредък в усилията да се ограничи огъня над Бистрица, съобщиха от МВР.

„Цяла нощ се работи по фронта от пожарникари и горски работници. В момента се извеждат допълнителни сили и средства за подмяна на участващите през нощта. Включиха се нови сили от Министерството на отбраната, дойде втори модул от София“, съобщи пред bTV главен инспектор Тодор Бързилов, началник на Националния оперативен център „Пожарна безопасност и защита на населението“.

По думите му хеликоптерите вече обливат района с вода. Създадена е организация за разпределяне на хората по фронта на пожара и гасене. Направен е бил инструктаж на доброволците, които са на място, за да се създаде необходимата организация.

МВР съобщи, че пожарът е под контрол, но това не означава, че е напълно овладян.

„Няма разрастване на пожара“, увери главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, цитиран от БГНЕС.

По думите му 98 пожарникари и горски служители останаха на терен и продължиха да работят по удължаване на просеката. Задачата е да завършат просеката през гората и да направят път, по който да вкарат техника.

Николай Николов подчерта, че горят 150 декара, което обаче не означавало, че в тези 150 декара всичко е унищожено.

Николай Николов съобщи, че 3 хеликоптера продължават да гасят пожара, четвърти хеликоптер на Гранична полиция ще бъде използван в сряда за наблюдение и за контрол от въздуха.

„Доброволците минаха инструктажа и съм изключително щастлив, че от ден на ден стават все по-добри и така по-успешно координираме работата си. При така създадената организация - наличието на 350 души може би и повече, ще успеем следобед да надделеем и може би ще кажем тогава, че пожарът е овладян. Все още обаче не можем да кажем със сигурност, че всяка вероятност за разрастване на пожара е контролирана“, обясни още комисар Николай Николов.

Във вторник вечерта помощта от Израел беше отказана и двата израелски специализирани самолета няма да се включат в гасенето в сряда, както бе планирано по-рано в телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и израелския му колега Бенямин Нетаняху.

#Витоша #пожар #Бистришко бранище #доброволци #Николай Николов #Тодор Бързилов #пожарникари #доброволци #Израел #хеликоптер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници