Промени в Закона за енергетиката спестяват нов ценови шок

Промени в Закона за енергетиката спестяват нов ценови шок
По-рано във вторник председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обясни защо е добре цената на тока да се коригира веднъж годишно. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще променя преференциалните цени за изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници, когато констатира съществено изменение на ценообразуващите елементи.

Това реши парламентът, който прие окончателно промените в Закона за енергетиката.

„Съществено изменение на ценообразуващ елемент“ според записаното определение е изменение, при което има разлика в повече от 10 на сто между стойността на ценообразуващия елемент към датата на анализа и стойността му към датата на решението, с което се определя цената.

В останалите случаи остава сегашното положение ДКЕВР да определя преференциалните цени веднъж годишно до 30 юни.

По-рано във вторник председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обясни защо е добре цената на тока да се коригира веднъж годишно.

„Считам, че е голямо предимство да се променят само веднъж годишно цените. Това предимство се осъществява на базата на възможностите на обществения доставчик и крайните снабдители да поемат като буфери промените през годината. Дори да са се вдигнали разходите, те не се пренасят върху крайния потребител веднага, а към 1 юли – един път годишно. Така се случи и със зелената енергия – ако НЕК не беше поел тази разлика от 120 милиона през тази година в повече плащане за зелена енергия, трябваше да го прехвърлим на потребителите още през февруари и да плащат повече“, коментира той, цитиран от Дарик.

Семерджиев още веднъж подчерта, че основната причина за по-високото повишение на цената на тока е огромното количество присъединени мощности от слънчева енергия през последните два месеца.

„Това се е случило, защото цените на фотоволтаичните панели драстично са намалели, а преференциалните цени, по които се изкупува този вид енергия у нас, са останали високи, тъй като досега те се коригираха само веднъж годишно“, обясни шефът на ДКЕВР.

След  промените в Закона за енергетиката това няма да е така, каза той.

Възможността да се променят преференциалните цени за изкупуване на енергията от ВЕИ ще помогне да се избегне инвеститорският бум в подобни проекти, когато има рязко понижение на капиталовите разходи за изграждане на подобни централи, коментира Семерджиев.

Заместник-председателят на икономическата комисия Диан Червенкондев обясни пред БТА, че с новата разпоредба в закона ДКЕВР има възможността да не чака една година до следващия ценови период, а в случай че някой от елементите се измени с над 10 процента, да направи нови актуални цени.

Това няма да води до промяна на цената на тока за крайния потребител на по-малък период, а регулирането ще остане веднъж годишно, както е в момента, уточни Червенкондев.

Технологията на фотоволтаиците се развива много бързо и тяхната себестойност се променя с много над 10%, коментира той.

Депутатът също като Семерджиев смята, че по този начин потребителите няма да бъдат поставени под риск за вдигане на цената на тока заради бум на ВЕИ мощностите.

#Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #Ангел Семерджиев #ВЕИ #Закона за енергетиката #НЕК #зелена енергия #Диан Червенкондев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници