Пожарът в областта Беласишко бранище във Витоша е овладян частично

Пожарът в областта Беласишко бранище във Витоша е овладян частично
От ръководството на „Пожарна безопасност и защита на населението“ категорично отхвърлят версията пожарът да е в резултат на мълния, не се говори и за версията да е предизвикан умишлено или по непредпазливост от туристи. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Овладян е пожарът от западната страна на склона, съобщи началникът на Столичната пожарна комисар Огнян Методиев.

„Над 350 са служителите на Министерството на вътрешните работи, които участват в гасенето на пожара, заедно с тях работят и десетки служители и доброволци от различни организации. Екипите разполагат с всичко необходимо“, каза пред БНР главен инспектор Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център „Пожарна безопасност и защита на населението“.

На място в Бистрица пристигнаха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът на земеделието Мирослав Найденов, за да се запознаят с обстановката в планината, където втори ден продължава да гори пожарът, обхванал между 40 и 50 декара.

В понеделник сутринта от Министерството на отбраната съобщиха, че имат проблеми с достигане на огнището на пожара, местността е труднопроходима, заради това бяха лансирани две идеи – да се достигне с мулета и с коне, които да носят помпи, а другата – да се направи своеобразна хеликоптерна площадка и хеликоптер да достави необходимата техника в планината.

Към момента не е ясно коя от двете идеи се е осъществила, а другото, което стана ясно, е, че пожарът се развива към южния склон.

От пожарната обаче обявиха, че от западната страна на склона пожарът е овладян, а все още продължават усилията на огнеборците за овладяване на пожара и от другата, високата част на билото на Витоша.

От ръководството на „Пожарна безопасност и защита на населението“ категорично отхвърлят версията пожарът да е в резултат на мълния, не се говори и за версията да е предизвикан умишлено или по непредпазливост от туристи, тъй като местността, в която е избухнал огънят, е много високо в планината и там рядко минават туристи.

Все още двата хеликоптера, които обливаха с вода мястото на пожара, не са започнали нови курсове. Досега те са изпълнили над 30 курса, но в момента са в техническа профилактика, съобщиха от „Пожарна безопасност и защита на населението“.

#Витоша #пожар #Бистришко бранище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници