Технически трудности възпрепятстват гасенето на пожара на Витоша

Технически трудности възпрепятстват гасенето на пожара на Витоша
Огнената стихия е обхванала площ от около 50 декара. Над 350 доброволци, пожарникари, части от армията и служители на горското стопанство гасят пламъците. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Технически трудности пречат на пожарникари и доброволци да овладеят горския пожар в резервата „Бистришко бранище“ на Витоша, който избухна около 14:00 часа в неделя.

Първо, двата военни хеликоптера, които от 7:00 часа сутринта обливат с вода района, са направили около 30 курса и са спрели за профилактика, предаде bTV.

Освен това на екипите се налага да секат дървета, за да стигнат до мястото. Същевременно водните помпи на пожарникарите не могат да бъдат пренесени, тъй като автомобили не могат да минат през труднодостъпната местност, затова ще бъдат впрегнати мулета и коне.

Огнената стихия е обхванала площ от около 50 декара. Над 350 доброволци, пожарникари, части от армията и служители на горското стопанство гасят пламъците.

За битката с огнената стихия още по тъмно се стекоха десетки доброволци, въоръжени с лопати и маски. Малцина имат опит в гасенето на пожари, но всички са категорични, че ще останат на линия през целия ден.

Някои са наясно с риска, но други нямат представа какво е да воюваш със стихия. Доброволците са разделени на групи, в които има професионалисти, за да ги насочват и да им помагат.

„Няма опасност за хората от Бистрица и Железница“, заяви заместник-директорът на „Пожарна безопасност“ Васил Василев.

Екипите се опитват да ограничат разпространението на пожара, най-вече към близките населени места.

От кризисния щаб се надяват днес да овладеят пожара, но за да потушат огъня, ще са им нужни няколко дни.

През изминалата нощ в района на пожара са дежурили пет екипа от столичната пожарна и четири екипа от горските стопанства. Те са патрулирали с високопроходими автомобили и са обхождали пеша границите на пожара.

Не е било допуснато разрастване на огъня към иглолистните гори в тази част на планината.

Действията се контролират от оперативен щаб в София. Той има готовност за пренасочване на екипи на „Пожарна безопасност“ от Софийска и Пернишка област.

Екипи на СДВР и Общинска полиция ограничават достъпа до обхванатите от пожара територии. От кризисния щаб призоват туристите да не предприемат преходи на Витоша.

#Витоша #пожар #Бистришко бранище #Васил Василев #Йорданка Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници