С нови сили продължава борбата с пожара, избухнал на Витоша в неделя

С нови сили продължава борбата с пожара, избухнал на Витоша в неделя
Огънят е в непристъпна местност и е обхванал около 40-50 дка паднала иглолистна маса и изсъхнали дървета в район, който беше засегнат преди време от смерч. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Още над 350 души от МВР, работници от горските стопанства и доброволци ще се включат в гасенето на пожара, избухнал в неделя следобед в резервата „Бистришко бранище“ на Витоша.

Огънят е в непристъпна местност и е обхванал около 40-50 дка паднала иглолистна маса и изсъхнали дървета в район, който беше засегнат преди време от смерч.

Хеликоптерите започнаха да гасят точно в 7:00 часа, предаде БНР.

„Няма промяна в площта на пожара. Има съвсем малко изменение в посока надолу по склона, но е към дерето и не създава проблеми. Най-тежката точка, високо горе, успяхме да удържим през нощта и не е обхванала нови борови насаждения“, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

По думите му времето е благоприятно за работа на пожарникарите. Прогнозата за понеделник обаче е за силни ветрове от север-североизток, които вероятно около обяд ще създадат известни затруднения, посочи Николай Николов.

Въпреки това според него е реалистично пожарът да бъде заграден и овладян, което обаче не означава, че ще бъде загасен напълно.

Главен комисар Николай Николов увери, че няма никаква опасност за населените места – нито от дима, нито от самия пожар.

Той съобщи още, че повече от 220 души са на мястото на пожара, като общо около 350 души в Бистрица и с. Железница създават организация.

До неделя вечерта в гасенето участваха над 80 души - пожарникари, доброволци, служители на горското стопанство.

Два хеликоптера Ми-17 от Авиобаза „Крумово“ извършиха над 40 захода и хвърлиха над 100 тона вода над мястото на пожара.

През нощта в района е имало дежурни екипи, съобщи по-рано кметът на район „Панчарево“ Димитър Сичанов.

„В момента постовете, които бяха оставени вечерта, докладваха, че е затихнал пожарът. В момента подготвяме групата от доброволци, от „Гражданска защита“. Доста голяма е групата. Ще се включат и студенти, които са горе. Чакаме да стане по-светло, за да може вече да има по-голяма яснота от нощта как е вървял пожарът. Не е загаснал пожарът, гори“, разказа Димитър Сичанов.

#Витоша #пожар #Николай Николов #Бистришко бранище #Димитър Сичанов #Панчарево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници