"Шах Дениз" подкрепи проекта за газопровод "Набуко - Запад"

"Шах Дениз" подкрепи проекта за газопровод "Набуко - Запад"
Набуко - Запад е новата смалена версия на проекта за газопровода Набуко, след като акционерите не успяха да осигурят достатъчно природен газ за първоначалния вариант. Карта: консорциум "Набуко"
A A+ A++ A

Консорциумът "Шах Дениз" подкрепя проекта за газопровод "Набуко - Запад", съобщиха от Набуко.

Предложението "Набуко - Запад", подкрепено от всичките шестима акционери, е било предложено от консорциума на 16 май.

"Това решение е значимо събитие за проекта "Набуко", както и важна стъпка към взимането на окончателното инвестиционно решение. "Набуко" осигурява свобода на избора за потребителите на газ и в голяма степен ще допринесе за гарантиране на сигурността на доставките в Европа. Очакваме да си сътрудничим успешно с производителите на газа", коментира Райнхард Мичек, управляващ директор на Международен консорциум за "Набуко".

Дългият 1300 км тръбопровод, с диаметър 48 инча (121,9 см), ще транспортира газ от района на турско-българската граница, през България, Румъния и Унгария до Австрия, като ще има изходни станции във всяка от държавите, през които преминава. "Набуко Запад" ще следва същите принципи като заложените в оригиналната концепция за "Набуко".

Това означава, че тръбопроводът ще бъде проектиран така, че да има гъвкавост по отношение на капацитета и възможност за включване на различни източници към инфраструктурата за пренос на газ. Капацитетът му ще може да бъде повишен от 10 млрд. куб. м до 23 млрд. куб. м в отговор на увеличаване на търсенето.

Проектът е скрепен с Междуправителствено споразумение, подписано през юли 2009 г., както и с поредица от Споразумения за подкрепа на проекта, гарантиращи насърчителна правна и регулаторна рамка за осъществяването на проектните дейности.

Проектът "Набуко - Запад", с маршрут от турско-българската граница до Баумгартен в Австрия, е избран за единствен възможен газопровод за потенциалния износ на газ от находището "Шах Дениз II" до Централна Европа, се казва в изявление на "Бритиш пертолиум". Разработването на проекта за Югоизточен европейски газопровод с участието на партньорите в "Шах Дениз", България, Румъния и Унгария се спира, се казва още в съобщението на британската компания.

#Набуко #Набуко - Запад #Шах Дениз #газопровод #природен газ #Райнхард Мичек

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници