Започва екологична оценка на българската част от „Южен поток"

Започва екологична оценка на българската част от „Южен поток"
Карта на подводния участък на газопровода Южен поток. Карта: Южен поток транспорт АГ
A A+ A++ A

Консорциумът "Южен поток транспорт" АГ започна процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за българската част от морския газопровод "Южен поток", се казва в съобщение на компанията.

Проектната компания съобщава, че е внесла в Министерството на околната среда и водите, в Областната управа на Варна и в Община Варна официално Уведомление за инвестиционното намерение.

Морският газопровод "Южен поток" ще има дължина около 900 километра и ще свързва Анапа в Русия с Варна в България. Българската част от газопровода е с дължина приблизително 250 километра.

Българският участък от газопровода се разработва в съответствие с българското законодателство и международните изисквания и стандарти за оценка на въздействието върху околна и социална среда на Международната финансова корпорация и на Европейската банка за възстановяване и развитие, уверяват от дружеството, чиито акционери са руския "Газпром", италианската „Ени" , френската „И Ди Еф" и германската „Винтерсхал",

„Уведомлението е първа стъпка към реализацията на морския газопровод "Южен поток". Ние се ангажираме с диалог, ще разговаряме с хората и организациите в България и във всички засегнати страни, така че техните виждания да бъдат взети под внимание при строителството и експлоатацията на газопровода" каза Марсел Крамер, Главен изпълнителен директор на "Южен поток транспорт" АГ.

Като част от процедурата по ОВОС, с помощта на независими експерти, "Южен поток транспорт" АГ планира да проучи въздействията от морския газопровод върху околната и социално-икономическа среда и културно-историческото наследство по цялото трасе на газопровода.

„За да се гарантира, че всички мнения са разбрани и отчетени, на различни етапи от осъществяването на проекта ще се даде възможност на заинтересованите страни да коментират проекта, включително и чрез срещи с обществеността. Подобни процедури ще бъдат проведени във всички страни, през чиито води преминава газопровода – Русия, Турция и България," изтъкват от компанията.

Морският газопровод "Южен поток" ще преминава по дъното на Черно море от Анапа в Русия до Варна в България, преминавайки през Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Турция. Около 250 километра от газопровода попадат в Изключителната икономическа зона и териториалните води на РБългария.

"Южен поток транспорт" АГ - международна смесена компания на ОАО "Газпром" (Русия), Ени (Италия), ЕДФ (Франция) и Винтерсхал (Германия), ще инвестира в построяването на морския газопровод и на бреговите съоръжения край Анапа и Варна.

Край Варна морският газопровод "Южен поток" ще се свърже със сухоземния газопровод "Южен поток", управляван от "Южен поток България" АД, по който ще продължи транспорта на газ през България до Централна и Югоизточна Европа.

#Южен поток #газопровод #Черно море #Варна #Русия #Турция #Марсел Крамер #ОВОС #оценка на въздействието върху околната среда #Министерство на околната среда и водите #Община Варна #Газпром #ЕНИ #Винтерсхал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници