Къде се намира магазинът за безплатни велосипеди за бежанци

Къде се намира магазинът за безплатни велосипеди за бежанци
БНТ
A A+ A++ A

Магазинът за велосипеди, в който велосипедите са безплатни. Нещо като нов прочит на стиховете за надеждата на вечния Джани Родари. Този път продавачът на надежди е британецът Джем Стейн. Преди четири години той решил да подарява велосипеди на бежанци и хора, лишени от убежище и средства за придвижване, предаде БНТ.

Инициаторът споделя, че когато са започнали са дарявали по 10-15 велосипеда на месец. Но сега дават по 90 велосипеда месечно. Работата доста се увеличила и е трябвало да наеме още 10 работници.

В магазина на Джем се чуват всякакви езици. При него идват хора с различни съдби и с различни надежди. "Понякога вървя, вървя с часове, защото нямам пари. Но вече имам велосипед", споделя бежанец от Африка.

Джем събира стари и непотребни велосипеди. Той и доброволците, които идват в магазина му, ги поправят, а след това ги подаряват на бежанците. Идеята за велосипедите-подарък се появила случайно. Джем ремонтирал стария велосипед на брат си и решил, че макар и поолющено, колелото може да е доста полезно за някого. Подарил го на един бежанец. Но дори не очаквал каква приятна промяна ще внесе велосипедът в живота на мигранта.

Оттогава Джем е подарил около 2 хиляди велосипеда. Не спира да ги поправя и да търси стари и непотребни колела. Работата му придобива все по-голяма слава. Споделя, че понякога непознати влизат в магазина му, оставят старото си колело и си тръгват. А щом колелото бъде поправено, идва ред на най-приятната част.

#велосипеди #безплатно #бежанци #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници