След ветото парламентът отхвърли кариерните бонуси за магистратите

След ветото парламентът отхвърли кариерните бонуси за магистратите
Правосъдният министър Диана Ковачева направи предложението за кариерните бонуси, защото невъзможността за кариерно развитие демотивирала магистратите в активна възраст да кандидатстват за членове на ВСС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът премахна т.нар. кариерни бонуси за членовете на ВСС и Инспектората към него, които те трябваше да получат след края на мандата им.

Депутатите гласуваха повторно измененията на Закона за съдебната власт, приети от Народното събрание на 7 юни, върху които президентът Росен Плевнелиев впоследствие наложи вето, предаде БНР.

Така остават в сила сегашните разпоредби, според които след приключване на мандата си във ВСС или неговия Инспекторат магистратите ще бъдат възстановявани на същата длъжност в съдебната система, която са заемали, преди да влязат в съвета.

Министерският съвет предложи вариант, при който да има възможност да бъдат повишавани с една степен нагоре членовете на ВСС и на Инспектората към ВСС.

Предложението беше направено, защото „невъзможността за кариерно развитие демотивира магистратите в активна възраст да кандидатстват за членове на ВСС“, аргументира се правосъдният министър Диана Ковачева.

В сряда тя увери, че през есента с новите поправки в Закона за съдебната власт ще се търси начин новите членове на ВСС да не останат блокирани професионално следващите девет години - вероятно чрез „атестиране или друг начин, така че членовете да могат да се развиват“, коментира тя от парламентарната трибуна, цитирана от „Фокус“.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че би приветствал вето от президента, тъй като ВСС с „нищо не са заслужили“ повишения. След намесата му от ГЕРБ веднага обявиха, че ще се съобразят с мотивите на Росен Плевнелиев и ще прегласуват закона, който сами приеха.

#Закон за съдебната власт #кариерни бонуси #Диана Ковачева #вето #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници