Солиден ръст в продажбите на дребно у нас за трети пореден месец

Солиден ръст в продажбите на дребно у нас за трети пореден месец
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Продажбите на дребно в 28-те страни членки на ЕС се свиха слабо през март, но в същото врем отбелязаха солиден растеж в България за трети пореден месец от началото на годината, показват данните на Евростат, предаде БНР.

За разлика от аналогичните данни в рамките на еврозоната, търговията на дребно в ЕС се сви през март с 0,2 на сто спрямо февруари, когато продажбите на дребно нараснаха с цели 0,7%, отчитайки по този начин първо влошаване от началото на годината. Намаляването се дължи в най-голяма степен на спад с 0,4 на сто при продажбите на автомобилни горива и понижение с 0,3% при тези на нехранителни стоки, докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия нарастват с 0,1 на сто.

Но на годишна база растежът при продажбите на дребно се ускори до 2,5 на сто през март, от 2,4% месец по-рано. Най-солидно повишение при търговията на дребно на месечна база бе регистрирано в Унгария - скок от 1,8 на сто, следвана от Естония (с 1,6%) и Люксембург (с 1,5 на сто). Най-силно понижение при продажбите на дребно беше отчетено в Португалия - спад с 2,3 на сто, Словениея - с 2,2%, Великобритания - 2,2% и Финландия - 2,1%.

Днешните по-слаби данни изглеждат в синхрон с експресната оценка на Евростат, показваща известно забавяне на евроикономическия растеж в началото на годината до 0,4 на сто спрямо последното тримесечие на 2016-та, когато БВП на ЕС нарасна с 0,6 на сто. За разлика от негативните осреднени европейски данни, европейската статистика отчита здрав растеж при продажбите на дребно през март в България за втори пореден месец и тяхното трайно повишение от началото на настоящата година.

По данни на Евростат продажбите на дребно в нашата страна се повишиха с цели 0,8 на сто през март, спрямо месец по рано - ръст от 0,8%, и след като през януари беше отчетен растеж от 0,4 на сто. С изключение на отчетената през декември 2016 г. стагнация, продажбите на дребно в България бележат непрекъснат растеж от август 2015-та насам, когато те се свиха за последно на месечна база с 0,2 на сто.

В същото време растежът на продажбите на дребно у нас се ускори до 5,9% на годишна база през март, от 3,8 на сто месец по-рано, отбелязвайки устойчиво повишение за четиринадесети пореден месец и най-солидно темпо на растеж от юни 2016-та, когато те нараснаха с 6,3 на сто. Само шест от останалите 28 страни членки на ЕС регистрират по-солиден ръст при търговията на дребно през третия месец на настоящата 2017 г.

#ЕС #Евростат #продажбите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници