ЕК: България не спазва природозащитното законодателство на ЕС

ЕК: България не спазва природозащитното законодателство на ЕС
Забележката е отправена, защото България не е направила Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на ветроенергийни проекти в защитените зони в района на нос Калиакра. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия изрази загриженост, че България не спазва природозащитното законодателство на Европейския съюз.

Забележката е отправена, защото България не е направила Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на ветроенергийни и други проекти в защитените зони в района на нос Калиакра.

По предложение на комисар Янез Поточник Европейската комисия е изпратила мотивирано становище, в което България се призовава да спази действащото законодателство на ЕС.

Ако България не изпълни това искане в рамките на два месеца, ЕК може да отнесе казуса до Европейския съд, а тогава ЕК може да поиска изпълнение на временни мерки, както и изместване на съответните проекти, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Съгласно Директивата за птиците и Директивата за местообитанията, всеки проект, който би могъл да има значително отрицателно въздействие върху райони, влизащи в защитени зони по „Натура 2000“, следва предварително да бъде подложен на оценка преди началото на работите.

Също така и Директивата за оценяване на въздействието върху околната среда (ОВОС) има за цел да осигури провеждането на адекватна оценка на всеки един проект, който би могъл да има значително въздействие върху околната среда, преди неговото одобряване.

Европейската комисия изразява притеснение, че България е дала разрешение за значителен брой стопански дейности в района на Калиакра без подходяща оценка на въздействието върху околната среда

Разрешено е изграждането на хиляди вятърни турбини, както и изпълнението на около 500 други проекти без адекватна оценка на въздействието им върху уникалните местообитания и биологичните видове в района на Калиакра, както и на въздействието върху хилядите птици и прилепи, прелитащи ежегодно над този район при тяхната миграция към и от Африка.

Според ЕК не е отчетен кумулативният ефект от проектите, въпреки че това се изисква и по трите посочени директиви — за птиците, за местообитанията и за оценката на въздействието върху околната среда.

През декември 2008 г. и септември 2011 г. Европейската комисия изпрати до българските власти официални уведомителни писма във връзка с неспазването на съответните европейски директиви.

„При все че българските власти поддържаха редовен контакт с Европейската комисия и предоставиха информация, даваща възможност за допълнителен анализ, България продължава да е в нарушение на трите директиви“, отбелязват от Брюксел.

С Директивата за птиците, който е най-старият законодателен акт на ЕС в областта на опазването на природата, е формулирана цялостна защитна схема за всички видове диви птици, срещащи се в ЕС.

Директивата за местообитанията от 1992 г. представлява крайъгълен камък на европейската политика за опазване на природата и осигурява защитата на над 1000 животински и растителни видове и на над 200 вида местообитания, като например специални видове гори, тревисти площи и влажни области, които са от европейско значение.

Защитените съгласно тези директиви зони образуват „Натура 2000“, която представлява общоевропейската мрежа от защитени природни зони, припомня Европейската комисия.

#Европейска комисия #ЕК #Калиакра #ОВОС #Янез Поточник #ВЕИ #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници