Отпадни води се вливат в Камчия вместо в чисто нова пречиствателна станция

Отпадни води се вливат в Камчия вместо в чисто нова пречиствателна станция
Пречиствателната станция за отпадни води бе открита лично от премиера Бойко Борисов през 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 9 месеца град Велики Преслав си има чисто нова пречиствателна станция за 6 млн. лв., която обаче не работи.

Междувременно отпадните води на града се изливат право в устието на река Камчия, а оправданието на местната власт е, че няма пари за връзка между съоръжението и канализацията на града, предаде bTV.

„Тази дейност е включена в проект - така наречения проект за „Подобряване на инфраструктурата за питейна и за отпадна вода“, по който Община Велики Преслав е кандидатствала, който е преминал пет ревизии и през месец юни очакваме окончателния доклад“, обясни кметът Александър Горчев.

Ако докладът е положителен, общината ще подпише договор по проекта до края на юли и връзката с пречиствателната станция за отпадни води, която бе открита лично от премиера Бойко Борисов през 2011 г., ще бъде изградена.

Докато съоръжението заработи обаче, отпадните води от Велики Преслав продължават да замърсяват поречието на река Камчия, където се заустват.

„Една градска пречиствателна станция е абсолютно задължителна за селища, особено с категорията и големината на град Велики Преслав. Тъй като река Камчия в този участък има определена категория, тя е Втора категория съгласно заповед на министърката на околната среда и също е включена като чувствителна зона“, коментира инж. Веселин Василев от РИОСВ – Шумен.

Реката е чувствителна зона, защото се влива в Черно море и точно заради това е важно пречиствателната станция за отпадни води на Велики Преслав да заработи възможно най-скоро.

Едва тогава прерязаните ленти при откриването й ще придобият смисъл.

#Велики Преслав #Камчия #отпадни води #пречиствателна станция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници