Норвегия спира FM радио мрежата си от следващата седмица

Норвегия спира FM радио мрежата си от следващата седмица
Източник: Новинария
A A+ A++ A

Норвегия вероятно ще се превърне в първата страна, която ще сложи край на радио мрежата си с ултракъси вълни (FM) и то от следващата седмица. Рисковият и непопулярен скок към дигиталните технологии ще бъде внимателно следен от останалите страни, които обмислят подобна стъпка, коментира Ройтерс, цитирана от investor.bg.

Критиците на това решение казват, че правителството избързва и на много хора може да им липсват предупрежденията за извънредни ситуации, които досега се разпространяваха по радиото. Особена тревога будят 2-та милиона автомобила по пътищата на Норвегия, които не са оборудвани с приемници за цифрово наземно излъчване (DAB), казват те. Две трети от норвежците се противопоставят на изключването на ултракъсите вълни, само 17% подкрепят стъпката, а останалите са без мнение, сочат резултатите от социологическо проучване, публикувано от ежедневника Dagbladet миналия месец, пише 24 часа.

Въпреки това парламентът даде финалното си одобрение миналия месец, позовавайки се на факта, че дигиталните мрежи могат да пренасят повече радио канали. Швейцария планира подобна промяна през 2020 г., а Великобритания и Дания също обмислят хода. Плавният преход към цифровото наземно излъчване, което вече работи в Норвегия, ще насърчи и други страни да продължат напред. Спирането на FM мрежата, въведена през 50-те години, ще започне от 11 януари от северната част на страната.До края на годината всички национални FM мрежи ще бъдат закрити в полза на цифрово наземно излъчване. Според поддръжниците му то се отличава с по-малко шум и по-ясен звук.

„Ние сме първата страна, която ще изключи FM мрежата, но има и други, които вървят в същата посока“, казва Оле Йорген Торвмарк, ръководител на Digital Radio Norway, собственост на националните мрежи NRK и P4, която помага за прехода. От останалите страни Великобритания планира да проучи нуждата за прехвърляне на мрежата, когато дигиталните слушания достигнат 50%. Ако сегашните тенденции продължат, това може да се случи до края на 2017 г., заяви говорителят на Digital Radio UK Ивет Дор.

#Норвегия #Швейцария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници