Патриархът на Русия - Кирил, е бил шпионин на КГБ в Швейцария

Патриархът на Русия - Кирил, е бил шпионин на КГБ в Швейцария
A A+ A++ A

Руският патриарх Кирил (светско име Владимир Гундяев) е шпионирал за КГБ в Женева през 1970-те години. Псевдонимът му е бил "Михайлов". Това съобщиха швейцарските вестници Sonntagszeitung и Le Matin Dimanche, позовавайки се на разсекретени архиви, цитирани от "Сега".

През 1971 г. 24-годишният Гундяев се премества в Женева, за да представлява Руската православна църква в Световния съвет на църквите. Според информация от швейцарския федерален архив младият свещеник е работил за КГБ.

В картончето му от юли 1969 до февруари 1989 г. са намерени 37 записа, повечето от които са искания за виза за влизане и излизане от Швейцария. Два пъти е отбелязано, че свещеникът се намира в списъка на съветските чиновници, "по отношение на които са били взети мерки". Не се пояснява какви са тези мерки.

"Казаха ни: внимавайте с тия свещеници, защото те са агенти на КГБ. В разговорите с Кирил винаги съм имал усещането, че той търси информация. Беше много дружeлюбен и задаваше много въпроси за изгнанието и духовенството", обяснява анонимен събеседник на Sonntagzeitung.

Гундяев е бил в Швейцария 47 пъти. Патриарх Кирил и Руската православна църква са отказали да коментират пред журналистите информацията за разузнавателната дейност.

Световният съвет на църквите отговаря на Sonntagzeitung, че "не разполага с информация по този въпрос".

#патриарх Кирил #КГБ #Швейцария

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »