Станишев: Ботевият идеал за свобода е потъпкан

Станишев: Ботевият идеал за свобода е потъпкан
Сертей Станишев посети Калофер, за да поднесе цветя и да се поклони пред паметника на Христо Ботев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският народ е обзет от страх, което е в противоречие с идеала на Ботев за свободата, смята председателят на БСП Сергей Станишев.

„В държавата цари страх, хората са под натиск. Това силно контрастира с мечтата и идеала на Христо Ботев за свобода," заяви Станишев, който посети Калофер, за да поднесе цветя и да се поклони пред паметника на Ботев, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Станишев даде пример за това до каква степен страхът е завладял хората.

"Видях във Враца как много от тези, които се подписваха в защита на АЕЦ "Белене", не си слагат името, не смеят да напишат цялото си ЕГН и адрес," разказа лидерът на БСП.

По думите му държавата на практика не се управлява, тъй като правителството се занимава единствено с това как да събере пари, за да излъже хората за втори път.

"Нагласите обаче се обръщат и изборите за общински съветници в Кюстендил и за кмет в община Съединение го показват," добави Станишев.

Той предупреди, че ГЕРБ ще се опитат да направят контролирани и нечестни избори, защото целта им е на всяка цена да останат на власт.

Председателят на БСП изтъкна, че на първото заседание на Националния съвет на партията ще предложи да стартира система за обучение на изборния екип на БСП.

"За да успеем да се противопоставим на военизираната машина на ГЕРБ за натиск, манипулация и фалшифициране на изборите," аргументира се Станишев.

Той отбеляза, че обучението ще включва запознаване с похватите на ГЕРБ за манипулация на изборните резултати, защото социалистите, както и всички участници в изборния процес трябва да знаят какво да очакват от представителите на ГЕРБ.

На заседанието на НС на БСП ще бъде поставен и въпросът за организирането на първия от 22 години насам референдум - за съдбата на АЕЦ "Белене".

"Поставили сме си задачата да съберем достатъчен брой подписи, които да принудят това правителство да чуе гласа на хората и да свика референдум за АЕЦ "Белене", на който хората да изразят своята воля," каза още Станишев.

Лидерът на БСП подкрепи кмета на Калофер Румен Стоянов, който беше отстранен от поста си от Общинската избирателна комисия, доминирана от ГЕРБ, заради обвинения, че не е излязъл от фирмата си в законовия срок.

Според Станишев това е подигравка с волята на хората, тъй като Стоянов беше избран за кмет на града още на първия тур с голямо мнозинство.

"Ако има частичен вот в Калофер, изборът на БСП отново ще бъде Румен Стоянов," каза още председателят на БСП.

Заедно със Сергей Станишев във възпоменателния митинг участваха депутатите от "Коалиция за България" Петър Мутафчиев и Милена Христова, областният и градски лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов, шефът на общинския съвет на социалистите в Карлово Пламен Славов.

Преди поклонението пред паметника на Ботев те разгледаха родната му къща, откъдето с тържествен ритуал беше извадено знамето на Ботевата чета.

#Сергей Станишев #Христо Ботев #Свобода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници