Разузнаването във Франция идентифицира координатора на атаките в Париж и Брюксел

Разузнаването във Франция идентифицира координатора на атаките в Париж и Брюксел
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

 

Френското разузнаване е идентифицирало базирания в Сирия екстремист с двойно белгийско и мароканско гражданство, който се смята, че е организирал атаките в Париж и Брюксел, заяви източник близък до разследването, предаде БГНЕС.

Според него 32-годишният Усама Атар вече е бил идентифициран като организатор на нападенията в Брюксел от 22 март, но сега е свързан и с нападението от 13 ноември в Париж. „Той е единственият координатор от Сирия, който е идентифициран по време на това разследване“, заяви един от източниците пред АФП.

Френското разузнаване от дълго време предполага, че нападението в Париж, при което атентатори убиха над 130 души, е координирано от няколко души извън Сирия, но досега не бяха известни конкретни имена.

Атар, който се предполага, че е известен и с псевдонима Абу Ахмад, е братовчед на братята Бакрауи, които се взривиха на брюкселското летище и метро в началото на годината.

Други двама братовчеди – Мустафа и Джавад Бенхатал бяха арестувани през юни по подозрения в планирането на атака в Белгия по време на излъчване на мачове от Европейското по футбол през 2016 г.

Разкритието идва на фона на подготовката на Франция да отбележи годишнината от атентатите в Париж. Сред събитията, с който ще се отбележи годишнината са и концерт на Стинг в зала „Батаклан“, където атентатори убиха 90 човека в нощта на 13 ноември.

#Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници