"Комерсант": "Набуко" няма да стигне до Азербайджан

"Комерсант": "Набуко" няма да стигне до Азербайджан
A A+ A++ A

От в. "Комерсант"; Превод: БГНЕС

 

Още един международен петролен и газов концерн призна безперспективността на проекта за европейски газопровод "Набуко", смятащ се за основен конкурент на руския "Южен поток".

"Бритиш Петролиъм" заяви, че доставките на азербайджански газ по "Набуко" вече не се обсъждат, може да се говори само за малка отсечка. Компанията има директно отношение към въпроса, защото е оператор на находището "Шах-Дениз". Но от европейската комисия не бързат да се отказват от пълната версия на газопровода, уверявайки, че той още ще бъде обсъждан въпреки очевидната липса на суровина.

В петък британската ВР съобщи, че се отказва от идеята за транспортирането на азербайджански газ в Европа по газопровода "Набуко" заради неговата икономическа нецелесъобразност. Сега компанията обсъжда само един малък участък Nabucco West, уточни директорът на ВР по нефтопреработване и маркетинг Йън Кон. Според него, съдружниците на ВР в разработването на находището "Шах-Дениз" ще вземат решение за маршрута за доставка на газ в Европа през юни 2013 г.

ВР разработва втората фаза на газовото находище "Шах-Дениз" заедно с норвежката "Статойл" и азербайджанската ГНКАР. Планираше се, "Шах-Дениз" да се превърне в основен източник на газ за "Набуко". От находището трябваше да влизат 16 милиарда куб.м. в тръбата. Останалата половина от необходимия газ се предвиждаше да бъде купувана от Туркменистан, Ирак и вероятно Иран. Но от ВР решиха, че без гарантирани доставки на газ проектът губи смисъл. ВР не е първата компания, съмняваща се в икономическата ефективност на "Набуко", който до момента се смята за един от основните конкуренти на руския проект "Южен поток". След като стана ясно, че поскъпването на проекта ще стигне до 20 милиарда евро от планираните 8 милиарда, унгарската МОЛ и германската RWE изразиха готовност да го напуснат.

ВР си има свой тръбопроводен проект – Югоизточен газопровод / SEEP/, по който се предвижда доставката на газ от Западна Турция за Австрия през България, Румъния и Унгария. Но както отбелязват в самата ВР, проектът се намира в "най-ранен стадий". При това британците могат да подкрепят също така Транс-Адриатическият газопровод /ТАП/ на германската Е.ОН Рургаз и швейцарската EGL, който се предвижда да минава през Гърция и Албания за Италия.

Третият подобен маршрут е проектът на Азербайджан и Турция Транс-Анадолски газопровод /ТАНАП/. Споразумението за неговото строителство беше подписано от двете страни в края на 2011 г. Предвижда се, че газопроводът ще бъде много по-евтин и компактен от "Набуко" /16 милиарда куб.м. Газ годишно, от които 10 милиарда за ЕС, а 6 милиарда за Турция/. Като суровинна база за ТАНАП се разглежда "Шах-Дениз". В отговор Европейската комисия заяви, че подкрепя "всякакви начинания" за доставката на газ в ЕС стига те да не са свързани с традиционните доставчици Русия, Норвегия и Алжир.

Но ЕК и редица европейски компании постарому смятат, че "Набуко" има шанс. "Убедени сме, че Nabucco West ще спечели конкурса. Все пак смятам, че първоначалната концепция за "Набуко" ще бъде обсъждана още", заяви членът на борда на директорите на германската RWE Леонард Бирнбаум. Директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин отбеляза, че името на газопровода, който ще доставя в Европа азербайджански газ, няма значение и съдбата на "Набуко" зависи единствено от избора на Баку.

#Набуко #Русия #Азербайджан #Южен поток #газопровод #природен газ #Комерсант

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници