"Индипендънт": Сирийската криза удари най-бедната страна от ЕС

"Индипендънт": Сирийската криза удари най-бедната страна от ЕС
A A+ A++ A

Британският в. "Индипендънт" публикува обширен материал на Шарлот Макдоналд-Гибсън под заглавие "Българска човешка бомба със закъснител – сирийската криза се стовари върху най-бедната страна от ЕС".

Авторката разказва историята на 32-годишен сирийски кюрд, добрал се заедно със семейството си до България. Те били настанени в изоставено дърводелско училище в покрайнините на София, където липсват елементарни условия за живот. Наистина бежанците са се спасили от снайперистите, взривовете и танковете в родината си. Но България, която е най-бедната страна в ЕС, не може да им осигури прехрана, облекло, лекарства, вода и медицинско обслужване, дори няма достатъчно легла, пише изданието.

На практика статията е критична към европейските лидери, които оставиха отворена дискусията за съдбата на сирийските бежанци до юни догодина с надеждата, че повечето от двата милиона бежанци ще останат в лагерите в Йордания, Ливан и Турция. Никой от бежанците от Сирия нямал намерение да остава в България, цитира "Индипендънт" Мазен Мустафа, който иска да стигне до Германия или Австрия: "Виждате какво е положението тук, много е лошо. В момента, в който ни издадат документи за пътуване, ще си тръгнем оттук".

Само през тази година в България са пристигнали 8 000 бежанци, четири пъти повече, отколкото през 2012 г.

Макдоналд-Гибсън припомня, че в Европа призивите за хуманност се увеличиха неимоверно, след като през октомври 330 сомалийски и еритрейски бежанци се издавиха край италианския остров Лампедуза. Но припомня, че с оглед на перспективите при изборите за европарламент през май 2014 г. редица евроскептични партии да се представят добре, дебатът за съдбата на бежанците не е популярен в политическите среди на Стария континент.

Една от причините в България да пристигат по около 100 сирийци на ден е това, че през миналата година Гърция приключи с изграждането на стена по по-голяма част от сухопътната си граница с Турция.

България се присъедини към исканията на Малта и Италия за получаване на повече финансова помощ от страна на ЕС за бежанците, чийто брой до края на годината може да достигне 11 000.

"Индипендънт" цитира Илиана Савова, директор на Българския хелзинкски комитет, която критикува българските власти за това, че не са предвидили наплива от сирийски бежанци. Тя предупреждава правителствата на съседните ни страни да не допускат същата грешка като колегите си в София. Като описва животът в лагера във Военна рампа авторката на публикацията припомня, че според европейските закони страните — членки трябва да гарантират достоен стандарт на живот за хората, които търсят убежище.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »