"Икономист": Кошмар за всички в България

"Икономист": Кошмар за всички в България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Под заглавие "Кошмар за всички" британското списание "Икономист" помества статия за проблема, който България изпитва с наплива на бежанци от Сирия, съобщи БТА.

Напливът от бежанци завари правителството неподготвено. Сега то бърза да построи нови центрове за настаняване и да подобри окаяното състояние на вече съществуващите. То поиска финансова помощ от ЕС, Червения кръст и други международни организации", отбелязва "Икономист".

Правителството започна също изграждането на спорна 33-километрова ограда в планинския регион на Елхово, в близост до границата с Турция, където преминават 85 на сто от нелегалните имигранти, информира изданието. Властите твърдят, че идеята на тази инсталация, която ще струва 3 милиона евро, е да пренасочва бежанците към контролно-пропускателните пунктове. Според Върховния комисариат на ООН за бежанците обаче такива мерки са вредни, тъй като биха подтикнали хората към по-опасни начини да пресекат границата и да станат още по-зависими от каналджиите, продължава публикацията. 

Списанието припомня, че миналата година Гърция е построила 10.5 километрова ограда с бодлива тел по границата си с Турция, което е накарало каналджиите да се преориентират и да прекарват хора в България.

Телената ограда е само една от многото мерки, предприети от правителството през последните седмици, което е сигнал, че то заема по-твърда позиция към нелегалната имиграция, отбелязва "Икономист".

Министерството на вътрешните работи изпрати няколко хиляди полицаи да патрулират по българо-турската граница и планира да построи "центрове за настаняване от затворен тип" - евфемизъм за затвори за имигранти. През изминалите седмици България върна стотици хиляди нелегални имигранти, идващи от Сирия.

Бежанската вълна разпали ксенофобия в едно традиционно толерантно общество, коментира "Икономист" и описва случаите с пребития български мюсюлманин, погрешка взет за сириец, за намушканата с нож продавачка в центъра на София и за последвалия арест на нелегален имигрант от алжирски произход и протести на националисти.

Изданието отбелязва, че крайнодесните партии са в подем и припомня проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", според което 83% от българите възприемат притока на бежанци като риск за националната сигурност. "Подкрепата за ултранационалистическата партия "Атака", която има 23-ма депутати в парламента, се е удвоила през последните два месеца. А на 9 ноември беше учредена нова националистическа партия, която обеща "да прочисти страната от тази измет, имигрантите", пише в заключение "Икономист".

#бежанци #България #Гърция #Атака #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите