206261 статии       |       409 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.68171| EUR 1.95583| GBP 2.31816|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Меглена Ангелова за тайните на архивната реставрация в лабораторията на Държавна агенция "Архиви"

10 октомври 2016, понеделник / 13:16; Коментари: 0
Send to Kindle
Меглена Ангелова за тайните на архивната реставрация в лабораторията на Държавна агенция "Архиви"
Източник: thearhivist.wordpress.com

 

Тайните на архивната реставрация са побрани в лаборатория в сградата на Държавната агенция „Архиви” в столицата, предаде БГНЕС.

За процеса по реставрация на архивни документи и книги – някои, от които дори и от XIV век, говори Меглена Ангелова. Тя работи в лабораторията по реставрация и консервация на архивните документи към Държавната агенция „Архиви” от дълги години.

„В лабораторията се случват много хубави неща, поне по наша преценка. Тук пристигат новопостъпили документи или тези, които са били в хранилищата и се нуждаят от реставрация, почистване с оглед по-дългото им съхранение в бъдеще”, заяви Ангелова.

Тя поясни, че има няколко начина за реставрация – ръчен и механизиран. Единият от тях е с листоотливна машина. Този метод е по-бърз и по-качествен, уточни специалистът. С него се пести време и всичко става по-равномерно. Методът се използва предимно за старопечатни книги, добави тя.

По нейни думи в лабораторията се използва и ръчен метод, с който специален вид японска хартия се наслоява в липсващите части на документите и се запълват. Преди това, обаче документите се почистват. Прави се по листна дезинфекция с различни видове дезинфектант. Когато е необходимо се почистват петна, където е необходимо, с бензин или различни разтворители. Последният метод е с друга машина – ламинатор.

„Времето за реставрацията на документите е различно. Един вид може да стане много бързо, а друг вид документ – много бавно, до 2-3 дни. Пристигат много документи, тъй като лабораторията в София помага и на лабораториите в провинцията, които са шест”, посочи Меглена Ангелова.

Тя, обаче поясни, че няма практика в лабораторията да се дописват документи. „Има книги от XIV-XV век. Ние не сме историци, а гледаме по друг начин на документите. Следим за физическото им състояние – химическо третиране, дезинфекция, да няма разтичащи се мастила. Оттам нататък вече думата имат историците”, заяви още Ангелова. 

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: