България извади късмет със слабо земетресение, според геолозите от БАН

България извади късмет със слабо земетресение, според геолозите от БАН
Имало само частично разместване на разлома, така че всички ние снощи сме имали късмет, посочи доц. Александър Радулов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В нощта на земетресението България е имала голям късмет, констатира доц Александър Радулов, който посети мястото над епицентъра на труса заедно с екип от учени от Геоложкия институт при БАН.

„Мястото е локализирано и учените са установили, че е имало само частично разместване на разлома, така че всички ние снощи сме имали късмет," посочи доц. Александър Радулов, цитиран от БНР.

По думите му, земните пластове в разлома са се разместили с около 20-30 см, което окачествява земетресението като слабо.

„Това обаче не означава, че другите разломи наоколо не могат да се раздвижат," предупреждават обаче геолозите.

Още поне 4-5 дни ще продължат вторичните трусове след силното земетресение, обясни Радулов.

От Сеизмологичния институт към БАН предупреждават за настройване не само психически, но и като се подготвят домовете. Трябва да се отстранят всички предмети, които има опасност да паднат и да се обезопасят общите части на блоковете.

Вторичните трусове може да достигнат до 4 по Рихтер, при която стойност няма опасност за инфраструктурата, но има опасност от падащи предмети и наранявания.

#земетресение #БАН #Александър Радулов #епицентър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници