Новата "желязна лейди" създаде министерство за Брекзит

Новата "желязна лейди" създаде министерство за Брекзит
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новият британски премиер създава специално министерство, което да работи по Брекзит. Тереза Мей продължава сформирането на кабинета си, след като вчера пое поста от Дейвид Камерън.

Премиерът назначи и специален министър, който ще отговаря за преговорите по брекзит – евроскептикът и дългогодишен министър в сянка Дейвид Дейвис.

Някои от назначенията вече предизвикаха международни реакции.

Правосъдният министър Майкъл Гоув напуска правителството, като това е поредно поражение за консерватора, защитник на брекзит. Той отпадна и от надпреварата за премиерския пост.

Досегашният финансов министър Джордж Осбърн също напуска поста си. Запитан за приоритетите си, новият ковчежник Филип Хамънд заяви, че няма да има специално преправяне на бюджета заради излизането от Европейския съюз.

Новият външен министър Борис Джонсън получи критични оценки от свои европейски колеги. Жан-Марк Еро, френски топ дипломат, го нарече „лъжец с гръб, опрян в стената”. Франк-Валтер Щайнмайер го нарече „безотговорен политик” заради пасивната роля, която изигра след референдума.

По всяка вероятност Борис Джносън няма да играе особено важна роля в преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

#Дейвид Камерън #Тереза Мей #Кабинет #Великобритания #ЕС #Европа #Брекзит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници