Кръстиха паяк на Габриел Гарсия Маркес

Кръстиха паяк на Габриел Гарсия Маркес
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Нов вид тарантула, открит недалеч от родния град на Габриел Гарсия Маркес, е бил наречен на името на покойния нобелов лауреат. Изследваният отскоро паяк "Kankuamos marquezi" е наречен както на Маркес, така и на туземната група Канкуамо, която обитава района на Карибска Колумбия, където е роден прочутият писател.

Паякообразното разполага със защитен механизъм от жилещи косми, които се забиват в очите на хищници и в кожата на човека. Паякът изглежда страшен, но не е агресивен. Тялото му е дълго 3 сантиметра, а крачетата му – още толкова.

Общата дължина на паякообразното е 9 сантиметра. Група уругвайски и колумбийски учени начело с Карлос Перефан от университета в Монтевидео са открили тарантулата във високите части на планина, на 2 200 надморска височина в дъждовна и студена среда. Гарсия Маркес е роден в Аракатака край северния бряг на Колумбия и започва кариерата си като журналист в Картахена.

Смятан е за един от виртуозите на магическия реализъм. Авторът на „Сто години самота” почина на 87 години през 2014 година в Мексико, където живееше със съпругата си Мерседес. Приносът на Маркес е, че спомага Латинска Америка да се появи на картата на световната литература. През 1982 година Габриел Гарсия Маркес става получи Нобелова награда за литература. 

#Габриел Гарсия Маркес #паяк #Тарантула

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници