Бойко: Питат ме „С кой акъл търсите някого, който трябва да е в затвора?“

Бойко: Питат ме „С кой акъл търсите някого, който трябва да е в затвора?“
Ти ни обясни на нас всичките, аз нарочно те питам, за да ни обясниш, обръща се Бойко Борисов към Деница Петкова (на снимката). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Питат ме „С кой акъл търсите някого, който трябва да е в затвора?“ и аз не мога да обясня, вместо да питат съдия или прокурор, казва министър-председателят Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет, изразявайки недоумението си от укриването на Братя Галеви.

Според стенограмата от заседанието премиерът настоява за обяснение защо МВР харчи ресурс да ги търси и отправя въпрос към зам.-министъра на правосъдието Деница Петкова.

„Ти ни обясни на нас всичките, аз нарочно те питам, за да ни обясниш“, заявява Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

Според Деница Петкова Братя Галеви е трябвало да бъдат задържани веднага щом са чули осъдителната си присъда от Софийския апелативен съд.

„След като това не се е случило, процесът се отнася във Върховния касационен съд, който не може да обяви решението си публично. Единственият начин е, като се постанови осъдителна присъда, но говоря: на първа и на втора инстанция, съдията да ги задържи. Това е най-логичното и сега законът го позволява“, обяснява тя.

„С една дума, охлади настроението ми от сутринта. Ти каза аргументирано всичко от А до Я. Аз бях убеден, че може да се промени законът – като тропне съдията с чука, да го задържат. Само че се оказва, че когато е на ВКС, ВКС не задържа, а потвърждава. А в същото време, ако те задържат на втора инстанция, а ВКС те оправдае, времето между втората инстанция и ВКС, че си стоял в затвора или в ареста, без да имаш вина за това“, разсъждава в отговор премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят приема предложението на Деница Петкова да се инициира среща с прокуратурата за обсъждане на възможността главният прокурор да издаде методически указания на всички прокурори.

Така в момента, в който в съдебно заседание узнаят за осъдителна присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода, незабавно да поискат задържане под стража от съдията.

„Искаме да имаме прекрасни отношения със съдиите като общност. Идете, срещнете се, бъдете активни във вашата си съдебна система, прокурори, съдии. Аз го приемам, че ни информираш нас, за да го знаят колегите, но там на място с прокурори и съдии това трябва да се регулира, защото ние сега ще харчим пари, за това и утре МВР ще дойде при Министерство на финансите и ще каже – дай ни допълнително още пари, защото ние сме гонили, издирвали, търсили толкова и толкова вече с влезли в сила присъди хора“, коментира още Бойко Борисов.

#ВКС #братя Галеви #ВКС #Деница Петкова #премиер #министър-председател на България #премиер #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници