Броят на молбите за убежище в ЕС е намалял с 30% за първите три месеца на 2016 г.

Броят на молбите за убежище в ЕС е намалял с 30% за първите три месеца на 2016 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По-малко от 290 000 души са поискали убежище от ЕС в първите три месеца на годината, показват данни на Евростат, цитирани от "Ройтерс". Това е спад с 33% спрямо последното тримесечие на 2015 г.(когато са регистрирани 426 000), което показва, че усилията на блока за намаляване на бежанския поток дават резултати, посочва агенцията.

Политиката на ЕС в момента е насочена към ограничаване на незаконната имиграция, след като миналата година рекордните 1.3 милиона души потърсиха убежище на Стария континент. Между страните членки обаче има сериозни разногласия какви мерки трябва да се предприемат за справяне с най-голямата мигрантска вълна от Втората световна война.

Както и преди, най-много молби за убежище са подали сирийци (над 100 000 души), следвани от афганистанци и иракчани (около 35 000 души за всяка група), гласи информацията на Евростат.

Миналата година Германия бе страната от ЕС, която прие най-много бежанци. Данните сочат, че най-голямата европейска икономика продължава да е предпочитаната дестинация за мигрантите.

 

 

#ЕС #убежище #Евростат #бежански поток #регистрация #Германия #данни #афганистанци #мигрантска вълна #Втора световна война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници