Напаст в Русе - налага се авиационно пръскане срещу комари

Напаст в Русе - налага се авиационно пръскане срещу комари
ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Авиационно пръскане срещу комари започна в Русе.

То се осъществява по програмата за ограничаване и ликвидиране на заразния нодуларен дерматит и е под контрола на Агенцията по безопасност на храните.

Пръскането се извършва по цялото поречие на река Дунав, като за целта правителството е отпуснало близо 2 млн. лева. Зоните, които се третират, са на 600 метра от реката към сушата. От агенцията са предупредили общините и пчеларите да не допускат пчелите до районите, които се пръскат.

„Обработката се извършва между 6.00 и 10.00 часа, когато температурата е под 20 градуса. В Русе се пръска от летището в Щръклево, като посоката е от Русе до Никопол. Има още две площадки, от които се излита – едната е Гривица, Плевенско, с направление до Брегово, и другата площадка е в Кайнарджа, като облитанията обхващат от Силистра до Русе. Облитанията на самолетите са на височина над 10 метра от растителността, като целта е този облак прах, който се създава, да остане по-дълго във въздуха, за да може да действа върху летящите насекоми“, обясни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Русе д-р Андриан Райков.

#Русе #пръскане #комари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници