"Ислямска държава" отстъпва в Ирак, лидерът Багдади призова членовете й да напуснат страната и да отидат на други места

"Ислямска държава" отстъпва в Ирак, лидерът Багдади призова членовете й да напуснат страната и да отидат на други места
Абу Бакр ал Багдади / БГНЕС
A A+ A++ A

Абу Бакр ал Багдади, лидерът на „Ислямска държава“, е разпространил съобщение сред клона на групировката в Ирак, в което призовава за „постепенно оттегляне“ от страната, предава ABNA.

Иракските сили за сигурност са пленили писмо, подписано от Багдади, което призовава екстремистите да напуснат Ирак и да отидат в други страни.

Представител на Демократическата партия на Кюрдистан, също заяви, че партията разполага с копие от писмото на Багдади, което гласи че „народите на Сирия и Ирак не заслужават саможертвата на „Ислямска държава", предава агенция Фокус. Кюрдският представител също така сподели, че писмото сочи град Мисрата в Либия като една от дестинациите, върху която групировката трябва да съсредоточи усилията си, вместо Ирак и Сирия.

Иракските сили за сигурност са освободили 29 населени пункта от „Ислямска държава“ от началото на операцията за освобождение на град Фалуджа, започната на 23 май, предава РИА Новости.

Фалуджа в западната провинция Анбар беше първото завоевание на „Ислямска държава“ през 2014 г. Операцията по връщане на града се провежда от иракски военни и шиитски милиции, при въздушната подкрепа на международната коалиция.

По-рано главнокомандващият на операцията Абдел Саиди заяви, че от нейното начало са били унищожени не по-малко от 400 терористи.

Контролът над града е важен за властите, заради близкото му разположение до Багдад. „Ислямска държава“ използваше Фалуджа, която се намира на 65 км. от столицата като плацдарм за осъществяване на атаки и терористични актове в града.

 

#Ирак #ислямска държава #Абу Бакр ал Багдади

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници