Лондон затяга охраната на Ламанша заради мигрантите

Лондон затяга охраната на Ламанша заради мигрантите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания ще затегне охраната на Ламанша в опит да спре мигрантите, прекосяващи канала, съобщи говорител на премиера Дейвид Камерън, цитиран от агенция "Ройтерс".

Решението е взето, след като през уикенда 20 души (18 албанци и 2 британци) бяха спасени от потъваща гумена лодка.

Миналата година Лондон построи допълнителни огради и прати екипировка и полиция на френския терминал на тунела заради зачестилите инциденти с мигранти, опитващи да стигнат до Великобритания с влаковете.

"Очевидно е, че сега хората опитват други маршрути и ще опитаме да ги спрем", каза говорителят на Даунинг стрийт. "Предприели сме всички необходими действия за защита на границата и ще продължим да го правим".

Граничната полиция има три лодки, с които трябва да защитава над 12 000 км. брегова линия. Сега тя ще получи допълнителен брой лодки. Разширяват се и правомощията на силите на реда да спират, отклоняват и задържат плавателни съдове.

Наскоро Агенцията за борба с организираната престъпност предупреди, че мигрантите пащат по 100 паунда, за да прекосят Ламашна, а каналджиите се ориентират към малки крайбрежни градчета с плитки плажове, където да оставят лодките, пише в. "Телеграф".

В момента според официални данни около 3900 души живеят в мизерни условия в импровизирания лагер, известен като "Джунглата", край Кале. Хуманитарните организации, работещи на място, посочват броя им между 5000 и 7000. През март френски съд позволи лагерът да бъде разрушен, но макар срокът за напускане, поставен на мигрантите, да изтече отдавна, това не се е случило.

Френското правителство се опитва да премести мигрантите от лагера, но много от тях отказват да подадат молби за убежище и предпочитат да търсят нелегални начини да стигнат до Великобритания, където да поискат статут.

Белгия върна временно проверките по границата си с Франция, за да избегне потенциален наплив на бежанци от лагера след неговото разрушаване.

#Великобритания #Ламанша #мигранти #охрана #Лондон #сили на реда #съд #Франция #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници