Блеър призна: Великобритания и САЩ подцениха опасността от свалянето на режима на Саддам

Блеър призна: Великобритания и САЩ подцениха опасността от свалянето на режима на Саддам
БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания и САЩ „дълбоко“ подцениха хаоса, който ще настъпи при свалянето на Саддам Хюсеин, коментира бившият британски премиер Тони Блеър в една от своите най-резки критики на нахлуването в Ирак.

В момент, когато Великобритания и светът очакват публикуването през юли на резултатите от разследването на войната, Блеър каза, че Западът не е предвидил „силите на дестабилизация“, които ще запълнят вакуума, който възниква след свалянето на иракския диктатор. Въпреки тези признания бившият британски премиер не поднесе извинение за участието на Лондон в интервенцията за свалянето на Саддам. В същото време Блеър допуска, че Западът би трябвало и сега да се готви за изпращане на пехотни сили в Близкия изток, ако иска да победи Ислямска държава (ИД).

На събитие, организирано от сп. „Проспект“, Блеър каза: „Напълно подценихме силите, които действат в региона и ще се възползват от шанса в момента, в който свалим режима. Това е урок. Урокът не е сложен, той е прост: че когато свалиш от власт диктатор, на преден план излизат силите на дестабилизация – дали Ал Кайда от сунитска страна или Иран и неговите милиции от другата.“

Въпреки това Блеър изтъкна, че Близкият изток днес нямаше да изглежда по по-добър начин, ако Саддам Хюсеин беше оставен на власт.

 

#Тони Блеър #хаос #Великобритания #САЩ #дестабилизация #диктатор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници