Най-малкият вид делфин в света е пред изчезване, останали са само 60 екземпляра

Най-малкият вид делфин в света е пред изчезване, останали са само 60 екземпляра
Активисти на "Грийнпийс" показват мехурите на тотабите в рамките на протест в Китай. / БГНЕС
A A+ A++ A

Най-малкият делфин в света, мексиканският вакита марина, е близо до изчезване и от него са останали само 60 екземпляра, пише АФП. Популацията драстично е намаляла, въпреки че военни кораби бяха изпратени в Калифорнийския залив, за да следят за спазването на забраната за рибарски мрежи, които са основна причина за изчезването на вакитата.

Броят на дребните делфини е намалял до по-малко от 100 през 2014 година, гласят данни на Международният комитет за спасяване на вакитата. Съвместно изследване на организацията и правителството е установило, че в момента броя на рибите е „около 60”. „Вакита е на ръба на изчезването”, предупредиха и от WWF.

Съдбата на делфинчетата е тясно свързана с друг застрашен вид – тотоабата. Тази риба се лови нелегално заради плавателния й мехур, който се суши и продава на черния пазар в Китай. Бракониерите незаконно използват мрежи, за да ловят тотабата и вакитата.

През 2015г. президентът на Мексико Енрике Пеня Нието наложи двугодишна забрана на риболовното средство и разшири защитения район на вакитата до 13 000 квадратни километра. Министърът на околната среда Рафаел Пакиано заяви, че 3 вакити са намерни мъртви и защитните мерки трябва да бъдат засилени. Федералните власти въпреки всичко са убедени, че делфинът може да бъде запазен.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници