Британец откри сезона на Еверест след 2 години пауза

Британец откри сезона на Еверест след 2 години пауза
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Сезонът на успешни изкачвания на Еверест беше открит днес след двугодишна криза от непалска страна.

Британският алпинист Кентън Куул заедно с приятеля си Робърт Лукас и двама шерпи стъпиха на най-високата точка на планетата на 8848 м.

Куул става първият британец, който е изкачвал върха 12 пъти. Той е и първият, който изкачи върховете Нуптце, Лхотце и Еверест в един сезон през 2013 г.

Според данните групата е стъпила на върха в 8.15 часа сутринта, с което стават първите стъпили на Еверест от непалска страна от три години.

През 2014 г. сезонът беше отменен заради смъртта на 16 шерпи, а през миналата година пострада от силното земетресение в Непал. То предизвика лавина под върха, която отнесе базовия лагер. Преди две години изкачвания имаше от китайската страна.

През следващите дни се очакват още успешни изкачвания, тъй като няколко експедиции вече се намират по височинните лагери, а времето е благоприятно.

Междувременно шерпите участваха в спасяването на двама словашки алпинисти след 16 часа бедствие на височина 7200 метра. Владимир Щръба и Золтан Пал били заклещени от лавина от югозападната страна на Еверест.

 

 

#връх #Еверест #алпинист #шерпи #сезон #планета #смърт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници