Мая Манолова: Българите в чужбина искат връщане на правилата от предишните избори

Мая Манолова: Българите в чужбина искат връщане на правилата от предишните избори
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

„Има сериозно напрежение, свързано с ограничаването и отнемането на права. Още по-тежка е ситуацията, защото тези права на българите в чужбина вече им бяха дадени с последния Изборен кодекс”, посочи  омбудсманът Мая Манолова във връзка с гласуването на българи в чужбина пред Нова телевизия.

„За да се открие една секция подадените заявления трябва да се кратни на 500. Тоест колко заявления трябва да има, за да има 15 секции, толкова колкото имаше в Лондон. 

Необходими са 100 заявления за откриване на секция, но в случаите, когато става дума за повече от една секция трябва да има 550, за да има 2 секции, 1050, за да има 3 секции”, уточни Мая Манолова.

„Процесът се отпуши и първата и най-важна крачка беше направена след срещата с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов”, коментира омбудсманът и допълни, че премиерът е създал среда, в която българите от чужбина да бъдат чути.

„Политиците получиха възможност да чуят гражданите. Наистина е важно и трябва да се отбележи, че всички парламентарни групи се съгласиха в основателността на исканията на българите в чужбина”, подчерта Мая Манолова. 

„Българите зад граница са патриоти и го показаха със своето действие. Дадоха пример и на българите в България как трябва да се защитават Конституционните права”, каза още тя.

#избори #правила #Мая Манолова #България #секции #Изборен кодекс #Лондон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници