Тадич с миниатюрна преднина пред Николич на изборите в Сърбия

Тадич с миниатюрна преднина пред Николич на изборите в Сърбия
Проучванията на общественото мнение поставят Борис Тадич (вляво) и Томислав Николич (вдясно) рамо до рамо в президентската надпревара, като двамата вероятно ще се изправят един срещу друг на втори тур на президентските избори на 20 май. Снимка: izbornaref
A A+ A++ A

Досегашният сръбски президент Борис Тадич води с миниатюрна преднина на първия тур на президентските избори в Сърбия.

Кандидатът на Демоктратическата партия Борис Тадич води на президентските избори в Сърбия, сочат първите неофициални резултати въз основа на 18% от обработените протоколи, предаде радио Б92, цитирана от Фокус.

Според резултатите Тадич печели 26,1%. Томислав Николич от Сръбската прогресивна партия е втори с 25,9%, социалистът Ивица Дачич има 14,2%, а Воислав Кощуница от Демократическа партия на Сърбия е със 7,3%.

Според данните от Центъра за свободни избори и демокрация (ЦЕСИД) на първи тур печели Тадич, а според Републиканската избирателна комисия – Николич. Разликата между двамата е 1-2 процента.

Първоначалните данни сочат, че партията на Николич – Сръбска прогресивна партия печели парламентарните избори. Според РИК СПП печели 24,17 от гласовете, а Демократическата партия на Тадич 21,29%.

Кандидатът на Демократическата партия Драган Джилас печели кметските избори в Белград. Това сочат данните от Републиканската избирателна комисия (РИК).

Според 20% от обработените протоколи Джилас печели 36,20% от гласовете, а кандидатът на Сръбската прогресивна партия 24,50%. Демократическата партия печели 52 мандата в общинския съвет, а Сръбската прогресивна партия – 35. На трето място е Социалистическата партия на Сърбия.

Лидерът на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич заяви, че е убеден, че ще спечели втория тур от президентските избори в Сърбия. По думите на Николич три пъти досега е печелил първи тур, но никога не бил убеден, че ще стане президент. Сега бил убеден в това.

„Искам тази нощ да обедини гражданите. Искам всички да уважават новия президент, независимо кой е той”, заявил Николич.

Лидерът на Демократическата партия и кандидат за президент Борис Тадич изрази увереност, че ще спечели на втория тур на президентските избори в Сърбия. По думите на Тадич след това ще започнат разговорите за формиране на правителство.
„Няма да приемем поставяне на условия и изнудвания”, заяви Тадич.

В Сърбия може би все още не се знае кой ще бъде президент, но се знае кой ще бъде премиер. Това заяви лидерът на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич. Дачич е заявил, че ще преговаря и с двете партии, спечелили най-много гласове, за формиране на правителство. Дачич е изразил задоволство от изборните резултати. По думите му на предишните избори Социалистическата партия спечели 330 000 гласове, а сега има повече от половин милион.

#Борис Тадич #Томислав Николич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници