2000 куб. м. токсичен химикал се разляха в Девня

2000 куб. м. токсичен химикал се разляха в Девня
Пробойната в резервоара с обща вместимост 5000 куб. м. се появила в събота. Снимка: varnautre.bg
A A+ A++ A

2000 куб. м. трихлоретан изтекоха от пробойна в резервоар за съхранение на химически вещества в завода „Полимери" АД в Девня.

Пробойната в резервоара с обща вместимост 5000 куб. м. се появила в събота, а кметът на Девня Атанас Кузев подал сигнал за проблема още в ранния следобед, предаде „Дарик".

Веднага след това е свикан кризисният щаб на общината, а екип на пожарна безопасност е изпратен веднага на мястото, за да се включи в обезопасяването на района.

Ситуацията с разлива на химикал край Девня е напълно овладяна още снощи от екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението"," заяви кметът на Девня Атанас Кузев пред „Фокус".

По думите му вина за създалата се ситуация има „Полимери" АД, защото не са били спазени изискванията за правилно съхранение на опасни химични вещества.

От пресцентъра на Областна управа на Варна уверяват, че няма разлив на опасни вещества. Областният управител Данчо Симеонов лично се е уверил, че аварията няма да засегне нито град Девня, нито околните села.

Комисар Тихомир Тотев, директор пожарната във Варна, потвърди предварителната информация, че няма опасност от замърсяване на околната среда и предпоставки за извънредна ситуация.

Служители на завода веднага са предприели контролирано намаляване на нивото в резервоара. Според тях химическото съединение трихлоретан е не по-вредно от изпаренията при боядисване с блажна боя.

Макар и не толкова токсичен , вдишан или погълнат, трихлоретанът действа като депресант на централната нервна система и може да предизвика ефекти, подобни на тези на интоксикация , включително замаяност и объркване, а в достатъчно високи концентрации причинява и загуба на съзнание.

#„Полимери" АД #Девня #трихлоретан #Атанас Кузев #кмет #Данчо Симеонов #областен управител #Варна #резервоар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници