Кунева се обяви за по-практическо обучение в туристическия бранш

Кунева се обяви за по-практическо обучение в туристическия бранш
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Програмите за сектора трябва да бъдат променени, защото продължават да бъдат повече теоретични, съобщиха от МОН.

''Практическото обучение в туристическия сектор ще се увеличи като ще бъде въведена задължителна специализация между 2 и 6 месеца през активните сезони,'' обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева след проведена бизнес закуска с представителите на браншовите туристически организации.

На нас ни трябва качествени кадри, които още в училище да са подготвени в реална среда. Това каза Людмила Некова - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Бизнесът ще изпрати своите предложения за промени в най-кратък срок, включително и по проекта на Закона за професионалното образование.

Вицепремиерът Кунева изнесе данни пред бранша за реализацията на завършващите висше образование по туризъм. Данните от Рейтинговата система на висшите училища показват, че приложението на придобитото висше образование по специалности от направление Туризъм сред завършилите е най-ниско за последните пет години в сравнение със завършилите специалности от други професионални направления. Най-добре се реализират на трудовия пазар дипломиралите се в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (близо 32% от завършилите), най-малко - възпитаниците на Колежа по туризъм в Благоевград (8,4%). От Икономическия университет - Варна се реализират в сектора 15.43%, докато от Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас още по-ниско - 13.98%.

Обучение на студенти по специалности на висшето образование от професионално направление Туризъм се извършва в общо 14 висши училища. Броят на обучаваните в професионалното направление студенти за първия семестър на учебната 2015 – 2016 г. е около 6000. От тях 1643 студенти се обучават по 6 специалности за придобиване на степен „професионален бакалавър по …“; 3565 се обучават по 7 специалности за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“; 718 по 12 специалности за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ след придобита степен „бакалавър“.

#Меглена Кунева #рейтингова система #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници